50 éve az amatőr zenei élet szolgálatában

2020 első félévében a KÓTA megbízást kapott az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságától, hogy az ifjúsági kórusok és a zenei nevelés támogatásának céljából hozzon létre sokszínű, értékvédő programot. A cél eléréséhez a költségvetésből akkor 100 millió forintos (azóta pedig újabb 90 millió forinttal megemelt) keretösszeget kapott a kórusszövetség, mely felvállalta, hogy küldetésével összhangban országos szintű kórustalálkozók, az énekes ifjúságot nagy számban aktivizáló, minősítő hangversenyek, nagy rendezvények, tanári, karvezetői továbbképzések, nemzetközi szintű zenei nevelési konferenciák szervezésével szeretné Magyarország művészeti, szellemi és emberi fejlődését elősegíteni. A program indulása után azonban a járványhelyzet alakulásával a meghirdetett rendezvényeket el kellett halasztani, és helyettük olyan programokat megvalósítani, melyek eredményesen segíthették a karanténba kényszerült énekesek, zenészek csoportjait.

A KÓTA szakemberei a nemzetközi és hazai kutatások, híradások folyamatos figyelemmel kísérése nyomán többször is adott ki az aktuális helyzethez igazított állásfoglalást az amatőr zenei csoportok tevékenységével kapcsolatban. A visszajelzések alapján az ország karnagyai, együttesvezetői rendkívül hálásak voltak az iránymutatásért és a közösségek biztonságát leginkább szem előtt tartó javaslatok megfogalmazásáért. A KÓTA honlapján külön menüpontban találhatóak meg összegyűjtve mind ezen állásfoglalások, mind a hozzájuk felhasznált források linkjei, valamint a karantén ideje alatt összegyűjtött és publikált tudástár, melyben az ország különböző pontjain dolgozó karnagyok, énektanárok foglalták össze tapasztalataikat, hogy ihletet és erőt adjanak sorstársaiknak a várakozás nehéz ideje alatt.

Állásfoglalásukat 2021. május 25-én frissítették utoljára a mostanra megint gyakran megváltozó jogszabályi környezethez igazodva, és bíznak benne, hogy alkalmazásával egyre több együttes térhet vissza a közösségi zenélés kedvelt formáihoz.

Támogatójuk, az EMMI kérésére emellett 9+1 ok, amiért érdemes énekelni címmel összeállítottak egy rövid összefoglalót, mely az éneklés egyénre és közösségre gyakorolt jótékony testi és lelki hatásait foglalja össze.

A járvány ideje alatt sajnos egyáltalán nem tudták a hagyományosnak számító rendezvényeiket megtartani, így azoknak valamiféle helyettesítő formát kellett találniuk. Ilyen volt a Magyar Kórusok Napja, melyet élő koncertsorozat helyett 2021 decemberében online műsorfolyammal ünnepeltek meg, a vártnál jóval több jelentkező énekkarra tekintettel végül összesen 14 órás lebilincselő műsorral, melyet Facebook-oldalukon és YouTube-csatornájukon is vissza lehet nézni. Az élő adást az ünnep két napja alatt sok százan követték, és azóta még többen tekintették meg.

A Hangról Hangra program keretében tervezett két konferenciájuk sem valósulhatott meg az eredeti tervek szerint, így ezeket végül könyv formájában jelentették meg.

HANGRÓL BETŰRE... – Rendhagyó konferenciák című magyar nyelvű tanulmánykötetük két nagy részből áll. Az eredeti Hangról Hangra program fontos eleme volt az a terv, hogy szakembereink „országjárásra” indulnak, és országszerte a kórusvezetést, valamint az iskolai énektanítást elméleti és gyakorlati szempontból is segítő rövid előadásokat, interaktív foglalkozásokat tartanak. Ezek a rendkívül sokféle témát körüljáró, számos jó ötletet felvonultató kiselőadások alkotják a kötet első részét, Gondolkodtató kedvcsinálók alcímmel. A KÓTA hagyományosan minden tavasszal megrendezésre kerülő karvezető konferenciája 2020-ban a romantikus zene témáját járta volna körül – a kötet második részében ezek az előadások olvashatóak.

ÁLMOK SZÁRNYÁN A JÖVŐBE – HOLD FAST TO DREAMS WHILE EMBRACING THE FUTURE címmel pedig annak a nemzetközi zenei nevelési konferenciának az anyaga olvasható magyarul és angolul is, melyet a kodályi nevelési koncepció Magyarországon és a nagyvilágban használatos módszereivel és általános helyzetével kapcsolatosan tartott volna a KÓTA a Nemzetközi Kodály Társasággal és a Magyar Kodály Társasággal együttműködve, a téma hazai és külföldi szakértőinek megszólaltatásával. A kötetben olvasható 12 írás jelent és jövőt átívelve, elméletet és gyakorlatot, valamint ösztönzést is adva az érdeklődő olvasóknak.

A két kötet előzetes egyeztetés után a KÓTA titkárságán elérhető. 

Az eddig összefoglalt törekvéseik mind azt a célt szolgálják, hogy a járvány idején se hagyják élmény és továbbképzési lehetőség nélkül az ország amatőr énekeseit, népzenészeit. Ennek szellemében kínálják az évad utolsó programját is, melyet a korlátozások fokozatos oldása ellenére még mindig az online térben lehet majd követni: Legyen a KORTÁRS zene mindenkié! - XVII. Magyar Karvezető Konferencia, amelyet 2021. június 5-én, 12 órától rendeznek meg. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel együttműködve (és mind a Zeneakadémia, mind pedig a KÓTA online felületein elérhetően) öt előadásból álló sorozatot közvetítenek élőben. A konferencia előadói (Kocsis-Holper Zoltán, Nemes József, Somos Csaba, Szabó Soma és Szabó-Sipos Máté) kiváló karnagyok, rendkívül sikeres együttesek vezetői, akik előadásaikban betekintést adnak a XX. -XXI. századi kórusművek színes világába. Fellépnek a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjai, felkészítő tanár: Blazsek Andrea.