A billentyű ezer arca - Zeneszüret Fesztivál Pécsett

A Zeneszüret Fesztivál által szeptember 6. és 9. között Pécs minden szegletét elárasztja a zene. A hangversenyek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, ifjúsági műsorok és különleges helyszíneken megszólaló zenekarok töltik be a várost, megmutatva a billentyűs hangszerek ezer arcát.

A Filharmónia Magyarország idén nyolcadik alkalommal rendezi meg a hagyományos őszi fesztiválját, a Zeneszüretet, mely az országban egyedülálló egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét.

Zeneszüret Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként a verista szerzők – Boito, Catalani, Giordano, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli – műveiből összeállított, tartalmas operagálát hallgathat meg a közönség a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével. A Verista operagálát megelőzően a Prológus által jobban megismerhetik az est folyamán elhangzó műveket, melyről az Operaház művészei beszélgetnek.

Ebben az évben különleges találkozásoknak lehetnek szem- és fül tanúi. Sigmund Groven szájharmonika-játéka találkozik Szamosi Szabolcs orgonajátékával. A Sípok párbeszéde című előadáson az orgona és a harmonika hangja fonódik össze Kéméndi Tamás és Kovács Szilárd előadásában. Kéméndi Tamás harmonikaművész és Gráf Vivien énekes egy világkörüli utazásra repít minden vendéget a népzene által.

Mi fán terem a kalimba? Ciki a komolyzene? A kérdésekre a választ megkapják a fesztiválon, ahol sok móka és kacagás vár a gyerekekre többek között a családi napon is. A felnőttek pedig egy kötetlen beszélgetésen ismerhetik meg jobban a Jelenkor című, Pécsett szerkesztett folyóirat múltját, értékeit, mely idén októberben 60 éves.

A fesztivál állandó programjai között szerepel a Fókuszban a harmonika című kiállítás, a Filmklub, a Filter Jegybárban megrendezett Mikro Hangversenyek, valamint városszerte olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá a Zenelépcső program keretein belül. Szeretettel várunk a Zeneműhelyben minden olyan vendéget, aki szívesen belesne a harmonika rejtelmeibe, miként lehet szétszedni, majd összerakni, hangosítani és megszólaltatni a hangszert.