ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

A Dunától nyugatra

Varga Gábor régi ismerősöm, ha nem is találkoztunk még személyesen, de már csaknem egy évtizede megismerhettem művészetét, ugyanis From the Danube to West c. lemezéről lapunk 2010 tavaszi számában volt szerencsém kritikát írni. Ötpontos értékelésemben lelkesen üdvözöltem azt, hogy a zongoratriók tengerében üdítő kivétel ez a „klisék nélküli kreatív játékmód”. Mesterének, Binder Károlynak kiadója, a Binder Music Manufactury adta ki a lemezt annak idején. Biztató, hogy most pedig az utóbbi években igazán aktív Hunnia Records látott fantáziát egy Varga-trió publikálásában!

Márton Attila

Varga Gábor 1976-ban született Sopronban és ma is ott él a Lövérek tövében. Hatéves korában kezdte zongoratanulmányait. A jazz alapjait autodidaktaként ismerte meg és sajátította el, majd Binder Károly tanítványa volt öt éven át. 2007-ben adta ki első, Sopron Jazz Trio c. albumát, amelyen kizárólag saját kompozícióit játszotta. Érdekes, hogy azóta is minden lemezén következetesen alkalmazza ezt a merész gyakorlatot.

A bevezetőben említett Dunától Nyugatra c. CD-jét követően 2014-ben kiadott egy mindössze 24 perces kis szösszenetet is Cool Jazz címmel, amelyen újabb hat saját szerzeményét adta elő. A kis remekmű ihletője – saját bevallása szerint Miles Davis legendás Kind of Blue c. albuma volt. Azokat a zenei hatásokat és tapasztalatokat kívánta megfogalmazni, amelyek tanulmányai és addigi pályája során érték.

Nos, ezt a sajátos tradíciót folytatja legújabb albumán is, bizonyítva, hogy nemcsak kiváló zongorista, de avatott zeneszerző is. Még abban is következetesnek mutatkozik, hogy minden alkalommal a jól bevált ritmustandemnél marad, azaz két, sokat tapasztalt veterán jazzmuzsikussal vette körül magát: Csuhaj Barna Tibor bőgőzik, a dobos pedig a minden stílusirányzatban otthonosan mozgó Jeszenszky György. Nagyon dicséretes, hogy a Cool Jazz c. előző albummal szemben most bővérű bőgősound és -szólók vannak a lemezen. (Érthető módon a Coolról – egyébként elismerő – kritikát író Márkus Tibor is kifogásolta, hogy a kísérő partnerek igen csekély szereplési lehetőséget kaptak.) Különösen Csuhaj Barna Tibor muzikalitását ismerve öröm, hogy gyönyörű, telt bőgőhangzása itt és most kitűnően érvényesülhet. Ha valami kifogásolható, az csupán a számok rövid volta. Van, ahol úgy marad abba a melódia, hogy kifejezetten hiányérzete támad a hallgatónak. Nem szerencsés az évtizedek előtti – még a korlátozott időtartamú LP-k korában alkalmazott – „elúsztatás” egy-egy szám végén.   

Pedig a szóban forgó Old School Mission egyébként kiváló lemez. A nyolc Varga Gábor-kompozíció mindegyike egy kis remekmű, amelyeket ezúttal nem a megszokott akusztikus zongorán, hanem Rhodes-on tolmácsol a szerző. Ez a hangszer újabban ismét favorizált lett, gondoljunk csak például Tálas Áron aktivitására. Kellemes dallamok, fülbemászó témák, szellemes improvizációk követik egymást. Kíváncsiak vagyunk Varga Gábor következő albumára is, amire, remélhetőleg, nem kell ilyen sokáig várni!

Cím: Varga Gábor Jazz Trio:  Old School Mission

Kiadó: Hunnia Records

Katalógusszám: HRCD 1731