A Fonó két Fonogram-díjas lemeze

Szombaton, Fonogram-nap keretében tette közzé a MAHASZ az idei Fonogram - Magyar Zenei Díj nyerteseit, amely a legnagyobb elismerés a hazai zenei piacon. Tekintettel a körülményekre, a díjazottakat YouTube-videókban hirdették ki a Fonogram online felületein. Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriát a CIMBALIBAND és Danics Dóra: Iram (2019, Fonó) nyerte, az év hazai világ-, vagy népzenei albuma, vagy hangfelvétele kategóriában pedig LAJKÓ FÉLIX & VOLOSI közös lemeze (2019, Fonó) lett a győztes. A Fonónak további három kiadványa szerepelt a jelöltek között: Herczku Ági és a Banda KAMARA című albuma, Csík János és a MEZZO Szép a tavasz, szép a nyár és a Parno Graszt Már nem szédülök című lemeze. Tekintettel a nagy számú kiadványra a jelöltek közé bekerülni önmagában nagy elismerést jelent. 

A Cimbaliband és Danics Dóra IRAM című lemezének különlegessége, hogy Unger Balázs cimbalmos népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szövegeket megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot. A művészek együttműködése már az ezt megelőző lemezzel kezdődött, de valódi alkotótársakká az IRAM című albummal váltak. Az autentikus magyar népzenét és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el a két szerző és a zenekar a hallgatóságot. A lemez bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába és méltatta a kritika. Nagy elismerés, hogy elnyerte a Fonogram-díjat kortárs szórakoztatózene kategóriában. 

 

Lajkó Félix & VOLOSI albuma igazi unikumként dupla Fonogram-díjas: a múlt szerdán elnyerte a lengyel Fonogram-díjat, szombaton, április 4-én pedig itthon kapta a hazai Fonogram-elismerést! A vajdasági magyar hegedűművész, Lajkó Félix és a lengyel világzene vonós fenegyerekeinek, a VOLOSInak együttműködését több ízben a jelenlegi legjobb vonós produkciónak nevezte a kritika. A lemezt a brit Songlines több toplistájában és válogatásában is a legjobbak közé sorolta (2019 legjobb albumai, elmúlt 5 év legjobb 50 lemeze, Top of the World válogatás), a World Music Charts Europe dobogósa volt hónapokon át és a Balkán World Music Charts első helyezettje. Nagy elismerés, hogy elnyerte a Fonogram díjat világ- és népzene kategóriában. 

Lajkó Félix és a VOLOSI lemeze ingyen meghallgatható ezen a linken egy teljes héten keresztül:

2020. április 6. 12.00-től április 13-án 12.00-ig.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLNvt8ytVGYDjOCHT609b0iQId6gXTrjlt