A Musikmesse és a Prolight+Sound újdonságai

Idén is megrendezik Franfkurtban Európa egyik legjelentősebb zenei expóját, a Musikmessét és a Prolight+Sound szakvásárt, előbbit április 11. és 14., utóbbit április 10. és 14. között.

A Musikmesse (2018. április 11-14.) és a Prolight + Sound (2018. április 10-13.) szakvásárokon a gyártó vállalatok találkoznak a világ minden tájáról érkező kereskedőkkel, a hangszer-, rendezvény- és médiatechnikai piac profi szereplőivel, valamint a zenészekkel. A múlt évben összesen mintegy 100.000 látogató érkezett 144 országból a vásárvárosba. 2018-ban is számos bemutatkozási lehetőség közül választhatnak a kiállítók a legkisebbtől a legnagyobbig: a mindenre kiterjedő „induló” standbérleti szolgáltatáscsomagtól a szabadterületen rendelkezésre álló élő bemutató területeken át a két szakvásár kísérő rendezvényein a márkajelzésig vagy más figyelemfelkeltő megjelenésig.

Fotó: Messe Frankfurt GmbH / Petra Welzel

A rangos nemzetközi vásárpáros 2018-ban még szorosabban összefonódik. Újdonság lesz az „Audio, DJ & Recording” termékcsoport összefogása a 4.1-es csarnokban, valamint a csarnokkiosztás további optimalizálása is. A zajcsökkentési intézkedésekkel, valamint a szerdai, csütörtöki vásárnapon és péntek délelőtt a szakmai látogatókra történő összpontosítással a zeneipari és oktatási szakemberek, valamint a profi zenészek ágazati seregszemléjeként és ötletadójaként erősíti jó hírnevét. A zenerajongók péntek délután és szombaton kedvezményes magáncélú látogatói belépőt vásárolhatnak. A nagy sikerrel bevezetett rendezvények, mint például a Drum Camp és a Guitar Camp, a Musikmesse Festival, valamint a Silent Stage különbemutató 2018-ban is várják a látogatókat.

Fotó: Messe Frankfurt GmbH / Pietro Sutera

Az Audio, DJ & Recording termékcsoport új, központi fekvésű bemutatkozási lehetőséget kap. A szegmenshez tartozó kiállítók eddig a vásárváros két részén mutatkoztak be – a 4.1-es csarnok új koncepciójának bevezetésével az egyes kiállítóknak elég egyetlen standról megszólítani a Musikmesse és a Prolight + Sound látogatóit. Ez a csarnok a vásárváros kellős közepén fekszik, és a Musikmesse összes vásárnapján várja a látogatókat. A csarnok kínálatában elsődlegesen azok a termékek szerepelnek, amelyek nem csupán a rendezvény- és médiatechnika profi felhasználóinak, hanem a zenészeknek, zenei producereknek és zeneipari kereskedőknek az érdeklődésére is számot tartanak, mint például a mikrofonok, az effektek és jelfeldolgozó processzorok, kábelek, keverőpultok és vezérlések, felügyeleti eszközök, gyártási eszközök, a DJ-felszerelés, valamint a hangfelvételi hardverek és szoftverek. Az (élő) hangosításhoz és a fix telepítésű rendszerekhez kapcsolódó termékeket a látogatók változatlanul a 3.1-es csarnokban találják.

A 4.1-es csarnok egy további részében található a 2017-ben bevezetett „Silent Stage” különbemutató, ahol a tiszta hangzás és a hatékony monitoring megoldások innovatív színpadtechnikai koncepcióját mutatják be, mellette pedig a keveréssel, mikrofonokkal és a gyártással foglalkozó előadások, a Sound & Recording Lounge is helyet kapott.

Fotó: Messe Frankfurt GmbH / Jean-Luc Valentin

A Musikmesse minden más európai rendezvénynél szélesebb körben mutatja be a hangszerek és stílusirányzatok sokféleségét. A termékek átfogó bemutatása mellett célirányos tartalmat is kínál a különböző zenei közösségeknek.

A Drums, Percussion, Guitars + Amps szegmens fénypontjai közé tartozik a Drum Camp és a Guitar Camp, ahol élvonalbeli nemzetközi dobosok és gitárosok exkluzív fellépései mellett műhelymunka és mesterkurzusok várják az érdeklődőket. A „Brandworlds” keretében a kiállítók a Drum Camp és a Guitar Camp tőszomszédságában csábító standokon mutatkozhatnak be. A 9.0-ás csarnokba költözött elektromos gitárok már csak egy kőhajításnyira vannak az akusztikus gitároktól a 8.0-ás csarnokban.

Fotó: Messe Frankfurt GmbH / Petra Welzel

A Keys + Piano kínálati csoport a 11.0-ás csarnokba, a Portalhaus vásárkapu mellé költözik. Az idén visszatérő „Piano Salon Europe” önálló platformot kínál az európai zongoragyártóknak a színvonalas pianínók és versenyzongorák bemutatására. A csarnok egy része a bemutatkozásra és előadásokra szolgál, ahol többek között az „Év zongoristája” díjat is átadják.

Az akusztikus hangszerek változatlanul a 8.0-ás csarnokban találhatóak, ahol a vonós és pengetős, valamint ütőhangszerek és harmonikák széles skáláját mutatják be. A szomszédos Galleria területén, az „Acoustic Stage-n” az akusztikus zene kiemelkedő művészeit láthatjuk – a klasszikustól a jazz és pop műfajokig. A fa- és rézfúvósok a 8.0-ás csarnok akusztikailag leválasztott területén kapnak helyet. A tervek szerint idén is folytatódik a 2017-ben indult együttműködés a „Fúvószene Woodstockjával”, ahol a modern fúvószene tüzes zenekarai hangolták a zenére a látogatókat.

A szakvásár kifejezetten a hangszerkereskedőknek kínál a „Musikmesse Insider” és a „Musikmesse Premium” kedvezményprogramokkal ingyenes belépést és exkluzív szolgáltatásokat. A 11.1-es csarnokban kialakított Business Area teret ad az üzleti tárgyalásoknak, a „Business Academy inspired by SOMM” pedig különleges továbbképzési lehetőséget kínál a hangszeriparnak. Ezen kívül a Musikmesse matchmaking programja is segíti a gyártók és kereskedők egymásra találását.

A Music Education témakörben a zenéléshez kapcsolódó pedagógiai és társadalmi kínálatot fogja össze a Musikmesse. A „Discover Music” területen a legfiatalabb látogatók próbálhatják ki a hangszereket. A „Music Education Lounge” az oktatási, kulturális és zeneipari szervezeteknek kínál bemutatkozási lehetőséget. A kiállítók ezen kívül részt vehetnek a „Musikbiz & Culture Forum”-on is, ahol a zeneipari képzéssel és a zenélés társadalmi megítélésével foglalkoznak. Ezen kívül a Musikmesse keretében rendezik a legnagyobb német diákzenekari verseny, a „SchoolJam” döntőjét és itt adják át az „Európai Iskolai Zenei Díjat” is, amely a nem zenei profilú iskolák zenetanárainak munkáját méltatja.

A Musikmesse vásárt 2018-ban immáron harmadszor kíséri a Musikmesse Festival, ahol a vásárnapok estéin a vásárvárosban és szerte Frankfurt városában rendkívüli fellépések és koncertek sokasága várja az érdeklődőket.