A Nemzeti Énekkar évadnyitó hangversenye az Olasz Kultúrintézetben

Csütörtökön, október 3-án rendezik a Nemzeti Énekkar évadnyitó hangversenyét az Olasz Kultúrintézetben. Pászti bérletük első koncertjének címe Missa in Esz. Somos Csaba vezényletével elhangzik Josef Rheinberger talán legszebb kétkórusos a cappella (Esz-dúr) miséje, Gyöngyösi Levente csodálatos Gloriája, amely mű a Missa Quinque Auctorum egyik tétele. A szünet után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is csatlakozik a kórushoz, akikkel Schubert Esz-dúr miséjét adják elő.

Van egy európai főváros, amelyen a nemzetközi expresszvonatok csak keresztülszáguldanak, nem méltatják megállásra. Pici városka, festői környezetben, nagy hegyek közt. Itt, Liechtenstein központjában, Vaduzban született 1839-ben Josef Rheinberger. Hatalmas tekintélyű német mesterré vált az idők során, Brahmsszal emlegették együtt, a 20. század derekán azonban művészete feledésbe merült. Pedig érdemes felfedezni. Életének nagy részét Münchenben töltötte, ahol udvari karmesterként és a müncheni konzervatórium tanáraként tevékenykedett, nevesebb növendéke volt Engelbert Humperdinck, Richard Strauss és Wilhelm Furtwängler. Rheinberger 1878-ban komponálta harmadik, Esz-dúr miséjét kíséret nélküli kettős énekkarra, amely talán a legszebb kétkórusos a cappella mű.

Közel másfél évtizede határozta el öt magyar komponista – Csemiczky Miklós, Gyöngyösi Levente, Selmeczi György, Orbán György és Vajda János –, hogy a római katolikus mise úgynevezett állandó tételeiből mindegyikük egyet komponál meg egy közös műhöz a Missa Quinque Auctorumhoz. Ezen az estén Gyöngyösi Levente Gloria tétele csendül fel.

(fotó: Raffay Zsófia)

A szünet után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar is csatlakozik a kórushoz, akikkel Schubert Esz-dúr miséjét adják elő. A darab a szerző utolsó mise-kompozíciója; a mindössze harmincegy évet élt zeneszerző halála évében, 1828-ban vetette papírra. Az egyik korabeli kritikus szerint a mű szinte rekviemhez illően komor hangulatú. Valóban: mintha különös hangsúlyt kapna benne a bűnös ember félelme az ítélettől, Jézus Krisztus megváltó kereszthalála és a könyörgés Isten irgalmáért.