Az NFZ és a Filharmónia Magyarország együttműködése

Hosszú évek kiváló közös munkájának új fordulójához érkezett a Nemzeti Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország november 30-án: az együttműködés megerősítéséről született megállapodás.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szamosi Szabolcs, az ország legnagyobb koncert- és fesztiválszervező cégének ügyvezető igazgatója, valamint Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok megbízott főigazgatója a Nemzeti Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország stratégiai együttműködéséről írt alá megállapodást.

„A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza” – e kodályi gondolat jegyében folytatja kulturális misszióját hazánk legpatinásabb és egyben legelismertebb koncertszervező cége, a 2013 óta pécsi központtal működő Filharmónia Magyarország. Ez a küldetés már hatvanöt éve kötelezi az európai mércével mérve is rendkívüli missziót teljesítő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fenntartásában működő társaságot. Neve mindig is magában hordozta a minőség garanciáját, elkötelezettségét a magyar klasszikus zenei tradíciók megtartása és továbbadása érdekében. A magyar klasszikus zenei élet meghatározó szereplőit, a 106 tagú Nemzeti Filharmonikus Zenekart (zeneigazgató: Hamar Zsolt) és a 80 tagú Nemzeti Énekkart (karigazgató: Somos Csaba) magában foglaló Nemzeti Filharmonikusokkal létrejött, évről évre bővülő, szoros együttműködést erősíti meg a november 30-án aláírt együttműködési megállapodás.

„A Nemzeti Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország stratégiai együttműködése a kulturális alapellátásnak fontos eleme” – fogalmazott Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató. „A Filharmónia Magyarország eddigi 5 éve alatt is közel 100-ra tehető az ország kiemelkedő együttesével együttműködésben létrejött hangversenyek száma. Felnőtt bérleteinkben már 15 városban biztosítottuk a jelenlétüket.” Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az idei évad külön fordulópontot jelentett: kecskeméti bérletükben idén először kétszer is fellép az együttes, a Nemzeti Filharmonikusok számára új helyszínként szerepel a pezsgő kulturális életéről ismert város. Békéscsabai bérletükben, továbbá a szegedi Tisza bérletben az idei évadban először szerepel a neves együttes. A tíz koncertből ötben közreműködik a Nemzeti Énekkar is, mely egyben rendszeres fellépője a Filharmónia Magyarország népszerű ifjúsági sorozatainak, saját műsorukkal, több megyében várják őket a középiskolás diákok.

A Filharmónia Magyarország 23 felnőtt bérletet hirdetett meg az ország 20 városában a 2017/2018-as évadban. Több mint száz bérletes koncerttel évente 30 ezer nézőhöz hozza közelebb a klasszikus zenét. Ez a hatalmas mennyiségű koncertszám kiegészülve az ifjúsági hangversenyek jelentette közel 1100 hangversennyel és 280 ezer látogatóval nem működhetne máshogy, mint a hazai komolyzenei előadók, kamaraművészek, énekkarok és zenekarok teljes bevonásával. Szinte nincs az országban olyan zenei formáció vagy éppen szólista, akinek ne nyújtana fellépési lehetőséget a Filharmónia Magyarország. Ezért is mérföldkő a szorosabb stratégiai együttműködés, hiszen Magyarország két meghatározó klasszikus zenei kulturális intézménye mutathatja meg elkötelezettségét a magyar zeneszerető közönség és a klasszikus zenei szereplők iránt.