A zene, az kell!

A Miskolci Szimfonikus Zenekar hisz a közönségben, ezért a megszokott bérletek mellett egy új sorozattal, valamint az elmaradt koncertek pótlásával is bővíti a jövő évad kínálatát. 

„Minden igyekezetünkkel azon voltunk, hogy lehetőség szerint minden elmaradó programunkért kárpótoljuk a kedves közönségünket, ez sikerült is, hiszen valamennyi koncertünket sikerül pótolnunk az ősz folyamán! Bízunk benne, hogy ez a kényszerű időszak csak közelebb hozta az embereket a zenéhez, s úgy várják a viszontlátást, mint mi!”- mondta el Handa Eszter, az együttes kommunikációs mendzsere.

Hagyomány és folyamatos megújulás egyszerre jellemzi a Miskolci Szimfonikus Zenekar 2020/2021-es zenei évadának programját. Két hagyományos bérletük, - amelyekkel évről-évre megörvendeztetik a zenekedvelőket - a hét estét magában foglaló Tűzvarázs, valamint a négy alkalomra szóló Hangforrás mellett egy új sorozatot is meghirdetnek januártól a miskolci publikum számára Yamaha bérlet néven, amely a tavaly vásárolt, csodás versenyzongorájukra épül majd a hangszer zeneirodalmának remekeivel a műsorán. 

 

(fotó: Rogosz Péter)

Bérletes műsoraik egy része vegyes összeállítású, több alkalommal is régi és újabb korok művészetét társítva egymással. Ugyanakkor lesz egy-egy önálló Schumann- és Mendelssohn-estjük, magyar műsoruk (Liszt–Bartók–Kodály–Siklósi); máskor az orosz romantika nagymesterei (Csajkovszkij, Rahmanyinov) vagy a francia alkotók (Massenet–Saint-Saëns–Ravel) műveit vették műsorra. Lesz továbbá egy fele részt olasz, fele részt Itáliához kötődő Rossini–Paganini–Richard Strauss programjuk, s egyebek mellett osztrák, norvég és spanyol zene is megszólal hangversenyeiken. Műsorra tűztek több, kerek évfordulókhoz kötődő alkotást is – a 250 éve született Ludwig van Beethoven, a 180 esztendeje elhunyt Niccolò Paganini, az évszázada elhunyt Camille Saint-Saëns, valamint a 75 esztendeje eltávozott Anton Webern tollából. Lesznek évszakhoz kötődő művek is műsoron, P. I. Csajkovszkij „Téli álmodozás” szimfóniája decemberben, Robert Schumann „Tavaszi” elnevezésű  szimfóniája februárban, mintegy tavaszváró jelleggel; Bartók Béla „Virágzás” című tétele márciusban. A tavalyi évadhoz hasonlóan most is kiemelt helyet élvez műsoraikban a magyar zene: régi és új darabok egyaránt (Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Siklósi Kristóf, Cser Ádám és Sándor László tollából; utóbbi kettő ősbemutatóként). Karmester vendégművészeik között szerepel az olasz Lorenzo Castriota Skanderbeg, a francia Quentin Hindley, a magyar ősökkel rendelkező svájci Thomas Herzog, mellettük a hazai művészgárda megannyi kiválósága, Kovács Jánostól kezdve a fiatal generációig. Vendégszólistáik impozáns névsora – másokkal együtt – magában foglalja Boldoczki Gábor trombita-, Ittzés Gergely fuvola-, Rohmann Ditta gordonka-, Szabadi Vimos hegedű-, Várjon Dénes és Farkas Gábor zongoraművészt, s ugyanúgy a szlovén Darko Brlek klarinétművészt is.

További információ: www-mso.hu