Amerikai anzix

A 20. századi amerikai zene dallamai töltik meg élettel a Kodály Központ hangversenytermét egy estére a Pannon Filharmonikusok koncertjén, mely egyben tisztelgés Leonard Bernstein előtt.

A február 3-án, 18.00 órakor kezdődő műsornak keretet ad Bernstein két legismertebb kompozíciója, melyeket az utánozhatatlan művész születésének 100 éves évfordulóját ünnepelve játszik a zenekar. Az est műsora George Gershwin és Aaron Copland egy-egy sikerdarabjával lesz teljes. Szólistaként fellép a zongoravirtuóz Balog József, a Pannon Filharmonikusokat pedig a tavalyi nagysikerű koncertet követően ismét Gérard Korsten dirigálja.

A 20. századi amerikai zene története többek között attól különleges, hogy bővelkedik olyan zeneszerzőkben, akik már jóval korábban is nyitottak voltak a műzene határainak tágítására. A műsor a népszerű Candide-nyitánnyal kezdődik, majd a Broadway-n hatalmas sikert arató musical, a West Side Story pezsdítően dallamos zenekari szvit változatával zárul. A darabból csakhamar film is készült. Az ikonikussá vált alkotás minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett musicaljévé vált, mely hozzájárult ahhoz, hogy Bernstein zenéi meghódították a világot, a West Side Story – szimfonikus táncok című darabja pedig otthonra talált a hangversenytermekben is.

Gérard Korsten

Az Amerikai anzix nem lehetne teljes George Gershwin és Aaron Copland felidézése nélkül. George Gershwin számos szerzeménye a tradicionális jazz-repertoár megkerülhetetlen darabjaivá váltak. Ezúttal az egyik legkorábbi jazz-hatásokat felmutató műve, az F-dúr zongoraverseny hangzik el Balog József, a fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebb tagjának előadásában. Aaron Copland balettje és az abból készült zenekari szvit (Rodeo – négy tánc) szintén a Broadway-musicalek és a klasszikus balett világának ötvözetéből jött létre.

Gérard Korsten, az est karmestere a tavalyi évadban három koncertet is adott a Pannon Filharmonikusokkal, nyilatkozataiban nemcsak a várost, de a zenekart is méltatta.