Ars Sacra Fesztivál Óbudán is

Hamarosan beköszönt az ősz Óbudán is, a Társaskör szeptember hónapban egy különleges kiállítással és az Ars Sacra Fesztivál eseményeivel várja az érdeklődőket.

A fesztivál keretében szeptember 14-én öt fiatal énekes érkezik Szlovákiából, akik úgy döntöttek, egyesítik hangjukat és hangszerek használata nélkül populáris hazai és külföldi slágereket szólaltatnak meg a cappella stílusban. A For You énekegyüttes rendszeresen koncerteznek fesztiválokon és kulturális rendezvényeken.

A Kulturális Örökség Napján, szeptember 16-án, 11 órától ismét bemutatásra kerül az Óbudai Társaskör idén 200 éves épülete. Múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház állt. A sok évtizedes használat és a funkcióváltások a felismerhetetlenségig átalakították, ám az 1980-as években Korompay Katalin építész értő szemmel és szívvel tárta fel és rekonstruálta, vagyis újjáteremtette az épületet, ezért a munkájáért Ybl-díjban részesült. A bemutató sétát is ő vezeti.

Ugyanezen a napon, 17 órától Béres József Szép magyar ének címmel eddig két kötetben megjelent daloskönyvei nyomán született dokumentumfilmet (mely szép magyar énekeink üzenetét, az éneklés csodálatos örömét, fogalmazza meg a film nyelvén) is vetítik majd a Társaskörben. A film főszereplője Béres József, aki összegyűjtötte a számára legkedvesebb világi és egyházi énekeket, hogy – ahogy ő mondja – elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét. Az ő elkötelezett tevékenységén keresztül leszünk tanúi a magyar népdal, népzene, tánc gazdagságának és közösségformáló erejének. A kamera őt kíséri egy erdélyi útján, vele együtt éljük át találkozásait „adatközlőkkel”, idős parasztemberekkel és a népzene és egyházzene legjelentősebb kutatóival, Kallós Zoltánnal, Almási Istvánnal, Bereczky Jánossal, Bubnó Tamással, Dombóvári Jánossal.

Szintén az Ars Sacra biztosít teret a Felbukfencezni az égbe című estnek szeptember 22-én. Két világ úszik át egymásba ezen az estén: Juhász Gábor kozmikus gitárjátéka és Lackfi János metró-aluljárótól csillagokig kalimpáló, nagyobb ívű költeményei földhöz ragadt valóságba kalauzolnak, ahol a gravitációt időnként mégis felfüggeszti valaki.

Egész hónapban megtekinthető lesz Előd Ágnes szobrászművész különleges, Drónos szobrok című kiállítása az Óbudai Társaskör Galériájában. 2016 óta teszi lehetővé a technológia, hogy lebegő fényszobrokat valósítsak meg, amelyek változtatni tudják a formájukat. A fényforrások az ELTE Fizika Tanszékének kutatóiból alakult CollMot Robotics rajban repülő drónjaira vannak felszerelve. A drónok pályáját a művész által készített 3D animációk vezérlik. Kétféle módon készíti a szobrokat: az első típus esetében a formák változása élőben követhető, a második szabad szemmel nem felismerhető, de hosszú expozíciós idővel fotózva egy térrajzot ad ki. A technológiából adódóan a szobrok mérete igen nagy, 100-200 méter átmérőjű pályán mozognak. Ezért az együttes bemutatásukra csak úgy van lehetőség, ha videódokumentációként vagy print formájában állítják ki őket. Az Óbudai Társaskörben rendezendő kiállítás lesz az első alkalom, amikor az anyag egyben látható lesz.