Átadták a Lickl-díjakat

A Pannon Filharmonikusok az előző évad során a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére új díjat alapított, melyet a zenekar alapítójáról, Lickl Györgyről neveztek el.

Folytatva a tavaly megkezdett hagyományt idén is egy zártkörű adventi társulati ülés során, december 7-én derült fény arra, kik vehetik át a 2017-es évben a megtisztelő díjat.

A Lickl-díj, melyet három kategóriában – muzsikus, menedzsment tag és civil – oszt ki a zenekar, az alapító szellemiségét idézve, a zenekar tagjainak, és a zenekarral együtt dolgozóknak a munkájukon túlmutató szerepvállalását, együttműködési készségét ismeri el. Létrehozásával az együttes azokat munkáját kívánja elismerni, akik a közös gondolkodásban és cselekvésben jeleskednek, kezdeményezőek, proaktívak és tesznek azért, hogy a Pannon Filharmonikusoknak az alapításkor vállalt társadalmi szemlélete teljesüljön: a zenekar tagjainak művészetük gyakorlása mellett az őket körülvevő társadalommal is szoros kapcsolatban, felelős együttműködésben kell dolgozniuk.

Mindennek esszenciáját Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója a díjátadón úgy fogalmazott, a díjazottak az elmúlt évtizedben talentumukat mások számára is hasznosan, építő módon kamatoztatták.

A 2017-es év civil Lickl-díjasa Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki a PFZ elveihez illeszkedő szemléletű művész-menedzserként a fővárosban a Pannon Filharmonikusok szakmai munkáját, kitartását és alaposságát megbecsülve támogatja a zenekart, és az ország vidéki kulturális produktumaiból kiemelkedő, a fővárosi kulturális kínálatban nemzetközi mércével mérve is helytálló teljesítménynek ismeri el az együttes munkáját.

Káel Csaba személyesen nem tudott jelen lenni a díjátadón, azonban írásban megküldött szavait a PFZ igazgatója tolmácsolta:

„… a kiemelt művészeti együttest továbbra is nagy örömmel támogatom és bízom abban, hogy a jövőbeni sikereket is lesz lehetőségünk együtt ünnepelni.”

Graf Orsolya és Sturcz László

A zenekar művészei Sturcz László, oboa szólamvezető vehette át a díjat. Meghatározó szereplője volt a zenekar 2003-as megújulásának, melynek során elévülhetetlen érdemeket szerzett, elköteleződésével és az elmúlt évtizedben végzett közösségépítő munkájával érdemelte ki az elismerést.

A menedzsment kategóriában a 2017-es év Lickl-díját Graf Orsolya marketing- és kommunikációs vezető érdemelte ki, akinek meghatározó szerepe van abban, hogy a Pannon Filharmonikusok valódi kulturális branddé lett. Munkájával nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a közönség számára megérthető kreatív kommunikációs üzenetté formálja a Pannon Filharmonikusok művészeti programját.