Átadták a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny díjait

Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny végeredményét a december 15-i döntőt követően a december 16-i díjátadón és gálakoncerten hirdették ki.

A zsűri az első díjat a szardíniai születésű Leonardo Sini karmesternek ítélte, a második helyezett az osztrák-szerb Azis Sadikovic, a harmadik pedig az izraeli amerikai Nimrod David Pfeffer lett. A közönségdíjat a magyar Dobszay Péter vehette át. 

Leonardo Sini, a verseny győztese

Pécs újra felkerült a nemzetközi klasszikus zenei térképre, hiszen a középdöntők után a döntőnek és a gálakoncertnek is Európa egyik legjobb akusztikájú koncertterme, a Kodály Központ adott otthont.  Az ünnepélyes díjátadón Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára kiemelte a verseny értékközvetítő misszióját és Kodály Zoltánt idézte: „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét”.

Dobszay Péter, a verseny közönségdíjasa

Szamosi Szabolcs produkciós vezető, a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója köszöntőjében a verseny névadójáról, Solti Györgyről beszélt: „A nagy karmester neve életem során mindig mást és mást jelentett számomra. Mást jelentett a grazi főiskolán, amikor jellegzetes karmozdulatait tanulmányoztam. Mást Lady Valéry Soltival való első találkozásomkor. És mást most, hogy az ő nevét viselő nemzetközi karmesterverseny díjkiosztóján állok a színpadon.”

A díjátadón a verseny védnöke, Lady Valerie Solti, Solti György özvegye videóüzenetében kiemelte: „Solti György nagy álma teljesült most, aki mindig szerette volna segíteni a fiatal, pályakezdő zenészeket, elsősorban a karmestereket. Hiszen ő maga is kezdettől fogva erre a pályára készült, és szerencsésnek mondhatta magát, mert a kezdeti nehézségek ellenére végül nagyszerű pályát futhatott be.” A sokszoros Grammy-díjas karmester, zongoraművész és zeneigazgató dedikált karmesterpálcáját külön ezen alkalomból ajánlotta fel özvegye a győztesnek: a pálcát Leonard Sini vehette át. A szintén világklasszis, karizmatikus Ferencsik János dirigensi pálcája a magyar Cser Ádámé lett.

A három első helyezett az erkölcsi elismerés mellett komoly pénzjutalomban is részesült, továbbá számos hazai és nemzetközi fellépési lehetőségek egyengetik útjukat a világhírnév felé. A karmesterverseny vezető koordinátora, a Filharmónia Magyarország régióvezetője, Kreutz Péter kiemelte, hogy a kárpát-medencei kulturális élet vezető szereplői díjfelajánlásokkal fejezték ki, milyen fontosnak tartják ezt a nemzetközi megmérettetést: „Több mint ötven intézmény és alapítvány, köztük a MÜPA, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Miskolci Operafesztivál, a Pannon Filharmonikusok – Pécs, a Győri Filharmonikus Zenekar, de a Nagyváradi-, a Székelyföldi-, és a Marosvásárhelyi Filharmonikus Zenekar is támogatásáról biztosította a helyezetteket.”

A versenyt élénk érdeklődés kísérte világszerte. Az online felületeken több mint kétmillió embert ért el az eseménysorozat. Az elő- és a középdöntők, valamint a döntőhöz hasonlóan az M5 műsorára tűzi a december 16-i gálakoncertet is, melyet december 30-án, szombaton este 20.50-től sugároz a kulturális csatorna.