Az év művészei a Nemzeti Filharmonikusoknál

A szimfonikus zenei élet körében évtizedek óta hagyomány, hogy a zene világnapja alkalmából a zenekar és énekkar tagjai titkos szavazással választják meg az év legkiválóbb, legjobbnak ítélt művésztársukat.

2017-ben ezt a kitüntető címet a zenekarnál Szekeres Gizella hegedűművész, a Nemzeti Énekkarnál Gáspár István basszbariton énekművész nyerte el. A díjazottaknak járó elismerést tanúsító díszoklevelet Hamar Zsolt zeneigazgató és Somos Csaba karigazgató adja át a november 20-i hangversenyünkön, a Zeneakadémia csodálatos hangversenytermében.  

Szekeres Gizella

Szekeres Gizella hegedűművész hétéves korában a székesfehérvári Állami Zeneiskolában kezdett el hegedülni, egy évvel később pedig zongorázni. Tizennégy éves koráig párhuzamosan tanult a két hangszeren.

A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában hegedű szakon tanult tovább, majd a Zeneakadémián diplomázott Kóté László és Halász Ferenc növendékeként.

Pályáját a győri és a budapesti konzervatórium – Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola – tanáraként kezdte. Közben felvételt nyert a Magyar Állami Hangversenyzenekarba (a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődje), hat éven keresztül a tanítást is folytatta. 1993 óta szekund szólamvezetőként vesz részt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar munkájában.

  

Gáspár István

Gáspár István eredetileg mérnöki pályára készült. Énektanulmányait a Kolozsvári Zeneakadémián folytatta, közben tagja volt a Kolozsvári Állami Filharmónia énekkarának, ezzel párhuzamosan rendszeresen fellépett a Magyar Operában is. 1999-ben diplomázott.

A kitüntett énekművész így foglalta össze gondolatait: „Miközben a mérnöki pálya kötött munkarendje elől próbáltam kitérni, rátaláltam a sokkal lazábbnak és változatosabbnak ígérkező kóruséneklésre. Immár huszonöt évesen kezdtem komolyabban venni a szakmát, részben ennek köszönhetően nyertem felvételt az egyre jobb kórusokba. A Nemzeti Énekkar kötelékébe 2000-ben kerültem, azóta töretlen lendülettel igyekszem megbirkózni a napi feladatokkal. Hálás vagyok a kollégáimnak, amennyiben ezt a címet kitartó munkám elismeréseként kaptam meg.”