Az Óperenciás tengeren innen és túl

Érdi Tamás észak-amerikai szólókoncertjei után az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen zárja a 150 éves Kanadát köszöntő koncertsorozatát 2017. november 4-én, a Zeneakadémián.

Érdi Tamás észak-amerikai szólókoncertjei után az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen zárja a 150 éves Kanadát köszöntő koncertsorozatát 2017. november 4-én, a Zeneakadémián.

A 150 éves Kanada történelme 1956-ban szorosan összekapcsolódott Magyarországéval: a népességszámához viszonyítva a legtöbb magyar menekültet fogadta be a szovjet megszállás után. A magyarok hozzájárultak Kanada társadalmi sokszínűségéhez, gazdasági és tudományos fejlődéséhez, valamint zenei életében is meghatározó szerepet játszottak akkor és teszik ezt azóta is. A koncert az évforduló mellett e különleges kapcsolat előtt is tiszteleg.

Ajtony Csaba

Érdi Tamás kanadai állami ösztöndíjjal szerzett művészdiplomát Leon Fleisher osztályában. Ösztöndíjas évei alatt megszámlálhatatlan barátot talált Torontóban, és állítása szerint az ő segítségük nélkül nem tudta volna befejezni a tanulmányait. A művész számára külön öröm ez a budapesti koncert, hiszen ezúton is kifejezheti háláját.

Az est folyamán az két kanadai szerző művét ismerheti meg a magyar közönség, képzeletben bejárva Kanada zenei fejlődésének útját a kezdetektől napjainkig. Joseph Quesnel Colas et Colinette című vígoperája – melynek nyitányát az opera témáiból Godfrey Ridout állította össze –, a kanadai zeneirodalom legrégebbi ismert zenekari műve. A 18. századi zeneszerző színpadi darabjának hangzásvilága bécsi klasszikus kortársai közül leginkább Haydn stílusához áll közel.

Érdi Tamás (fotó: Erdélyi Gábor

A nyugati parton élő zeneszerző, Christopher Butterfield művén keresztül a közönség a kortárs kanadai komolyzenéből is ízelítőt kaphat az Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László) hangversenyén. Az „Óperenciás-tenger” innenső partjának zeneirodalmát az estén Ludwig van Beethoven Coriolan­-nyitánya és 3. (c-moll) zongoraversenye mellett a szintén évfordulós Kodály Zoltán Galántai táncok című műve képviseli. A zenekari szvitben az 1800 táján elhíresült, és a Kodály gyermekkorában Mihók prímás által vezetett ’galántai banda’ dallam- és tánchagyománya elevenedik fel.

Érdi Tamás és az Anima Musicae Kamarazenekar közös koncertje kiváló alkalmat ad a két évforduló apropóján Magyarország és Kanada közös gyökereinek feltérképezéséhez. Az este karmestere a Vancouverben élő, kolozsvári születésű Ajtony Csaba lesz.