Az ötezer éves hárfa

Második alkalommal rendezik meg december 9-én a Festetics Palota Tükörtermében az MVM Koncertek keretében a Hárfás napot.

A gyerekeknek tartott délelőtt 11 órakor kezdődő A hárfa sokszínűsége hangversenyen Vigh Andrea hárfaművész játékos formában mesél a hangszer ötezer éves múltjáról egészen napjaink zenéjének sokszínűségéig, érintve a könnyedebb műfajokat is. Délután 16 órakor az Fiatal hárfások bemutatkozó hangversenyén a Zeneakadémia egyetemista hallgatói és a Különleges tehetségek osztályának diákjai mutatkoznak be. Este 719 órakor folytatódik Vigh Andrea hangszerbemutató koncertsorozata, mely Az ötezer éves hárfa címet viseli. Az elsősorban felnőtteknek rendezett izgalmas és különleges sorozaton a hárfa történetével és a hangszer működésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A harmadik előadáson „Romantikus hárfa” címmel az 1820-as évektől 100 éven keresztül vetített képekkel illusztrálva követhetik nyomon a hangszer fejlődését, ismerhetik meg a hangszer történetét, melyen természetesen a korszak legszebb hárfára írt zeneműveit is meghallgathatja a közönség.

Vigh Andrea

Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF Die Beste című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán vezényletével, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD-felvételt készített a Hungarotonnál Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban szóló hárfakoncertet tartott, 2016-ban pedig Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 1999-ben alapította Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivált, azóta is ő rangos esemény művészeti vezetője.