Ba-rock divertimento és Musica Seria

Balettszvitek, zongoraversenyek, valamint ünnepi hangversenyek – változatos műsorral. Szokatlan programösszeállításokkal nyitja következő szezonját a Duna Szimfonikus Zenekar. A szeptemberi és októberi hangversenyekről – amelyek a Duna Palotában hangzanak fel – az együttes vezető karmestere, az estek dirigense, Deák András beszélt.

Réfi Zsuzsanna

„Lehetőségeinkhez mérten mindig igyekszünk műsorra tűzni a jelenkor alkotásait. Volt már olyan évadunk is, amelynek programjában – egy, a zenekar által meghirdetett zeneszerzői verseny eredményeként - négy ősbemutató is szerepelt. Mindig kihívás, s érdekes egyben az ismeretlenbe való ugrás – előadónak és hallgatónak egyaránt. Interpretátorként állandóan keressük azokat az új darabokat, amelyek megismerése a mi, kifejezetten konzervatív közönségünknek is élményt és örömet szerezhet. Ennek csak egy módja van, ha rendszeresen próbálkozunk” - mondja a Gramofon kérdésére Deák András.

„Az elmúlt években többször előadtuk Kocsák Tibor: Hófehérke és a hét törpe című balettszvitjét különböző ifjúsági előadásokon, s olyan lelkesen fogadta a publikum, hogy a bérleti közönségünkkel szintén meg akartam ismertetni. Olyan műveket szerettem volna társítani hozzá, amelyek hangulatukban, felépítésükben illenek ehhez az alkotáshoz. Keresgélés közben egyszercsak beugrott a címekkel való játék lehetősége, s így született ez az összeállítás. Ismert, hogy Wolf Péter műveiben szerencsés ötvözetben jelennek meg a klasszikus és a könnyűzene jellemző összetevői, így Balog József zongoraművész barátommal elhatároztuk, egy koncerten egyszerre két versenyművét is előadjuk. Az első már a címében is jelzi, hogy milyen kompozíciót várhatunk ( Ba-rock divertimento), akárcsak a Musica Seria esetében. S úgy vélem, ebbe a különleges programba még egy másik balettszvit, Farkas Ferenc Furfangos diákok című alkotása is remekül illik. Október elején pedig ünnepi estre várjuk az érdeklődőket, hiszen Bogár István zeneszerző ebben az évben lenne 80 éves. Ez a műsor – amelynek címe Zeneszerző karmesterek – mindenekelőtt előtte kíván tisztelegni. Rebe Attila zenekari kürtművész kollégám anno a Hellas című kompozíciójának eredeti fúvószenekari változatával diplomázott a debreceni fúvóskarnagyképzőn, s azon a koncerten fogalmazódott meg bennünk, hogy ezt a művet milyen jó lenne eljátszani szimfonikus hangszerelésben is. Évekig dolgozva rajta nemrég Rebe elkészítette a szimfonikus zenekari hangszerelést. Kíváncsian várjuk mindketten az eredmény első megszólalását! A Concertino folklorico című darabját pedig a partitúra szerint Bogár István a lányának, Csáky-Bogár Ritának és Kocsis Tamásnak ajánlotta. A darab ősbemutatóján, az 1980-as évek elején ugyancsak ők játszották a hegedűszólót. Most Rita mellett – aki a zenekar  zekund szólamvezetője - a zenekar koncertmestere, Rudnyickaja Tatyjana lesz a másik szólista” – beszél a szokatlan műsor-összeállításról Deák András.

Wolf Péter zeneszerző

A Brahms-műveket - a Két magyar táncot és a D-dúr szimfóniát - pedig azért társította ezekhez a darabokhoz, mert Bogár István az 1980-as évek végén, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Naxos cég felkérésére felvette Brahms összes magyar táncát, s ez a sorozat aztán sokáig vezette is a cég lemezeladási toplistáit. Ahogy az előző műsor kapcsán, itt ugyancsak lényeges szempontot jelentett a hangulati, képi közösség,  és Deák András meggyőződése szerint a Bogár-művek e tekintetben is remekül illenek Brahms szerzeményeihez.