Bartók Electrified az Óbudai Társaskörben

Bartók Béla születésének 141. évfordulóját különleges koncerttel ünneplik március 25-én, este az Óbudai Társaskörben. A Párniczky Quartet előadásában a Bartók Electrified hangzik fel. 

A műsor első részében Bartók-Párniczky: Frusztráció/Szinkópák/Csónakázás/Meg kell a búzának érni/ Sebes hangzik fel, a szünet után pedig a Medvetánc/Alátevés/ Falusi tréfa/Bolgár ritmus/Nagy szekundok következik. 

"Felmerül a kérdés: lehet-e, érdemes-e feldolgozni Bartók Béla műveit, melyek a világ végezetéig - úgy, ahogyan megalkotta azokat - érvényesek, frissek, modernek, lehengerlőek? Azt gondolom, oly módon, ahogyan Párniczkyék tették, igen! A művészek rendkívüli módon figyeltek arra, hogy a darabok originalitása ne sérüljön, a szellemiség, hangulat megmaradjon! Nem alakították - kényelmeskedve - a jazz standard-ekhez hasonlatossá a kompozíciókat, hogy aztán rutinszerűen improvizáljanak a harmóniakörökre. Ehelyett inkább olyan érzésem támadt, mintha maga Bartók is részt vett volna az alkotófolyamatban, és instruálta volna a muzsikusokat.

Így lett a „Bartók Electrified” egy mainstream behatásokat felvonultató, szabad és világzenei ünnep lenyomata! Igen, ünnep, hiszen a kiváló művészek úgy fürödtek, lubickoltak „Bartók óceánjában”, mint amikor a kisgyermeknek azt mondják szülei: most bemegyünk a játékboltba, és azt választasz magadnak, amit csak akarsz!

Persze Párniczkyt, Bedét, Hockot és Balót nagy-nagy tudásuk mellett, végtelen alázatuk is hozzásegítette, hogy ezt az iszonyatosan kemény munkát, ilyen mesterien meg tudják oldani.”- Párniczky András és partnerei! - részlet a Lemezpolc kritika cikkéből.

 

(Párniczky Quartet - fotó: Greskovits András)

A Párniczky Quartet azzal a céllal alakult 2016-ban, hogy megszólaltassa Bartók Béla kompozícióinak átdolgozásait. Egyedi hangzásviláguk egyformán gyökerezik a jazz-ben, a klasszikus és a magyar népzenében, improvizációikat átitatja a bartóki vonal. A zenekarvezető Párniczky András két társával, a fúvós hangszereken játszó Bede Péterrel és Baló István dobossal, több mint 300 koncertet adott itthon és a világ számos országában, olyan helyszíneken, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, a brüsszeli Bravo Művészeti Fesztivál, az athéni Technopolis Jazz Fesztivál vagy a KlezMORE Fesztivál Bécsben. Hozzájuk csatlakozott Gyányi Marcell bőgős (Dresch Quartet, W69), aki hangszerének nemcsak Magyarországon, de Európában is elismert fiatal képviselője. A négyes fogatnak a BMC gondozásában 2018-ban jelent meg Bartók Electrified címmel első albuma.