Bartók és a barokk találkozása

Izgalmas zenei találkozásnak ígérkezik Váradi Helga csembalóművész lemezbemutató koncertje, melyre október 1-jén kerül sor a Bartók Emlékházban: a koncert és a lemez műsora ugyanis Bartók Béla és a barokk zene kapcsolatát kutatja.

A lemez, melynek bemutatókoncertje 2017. október 1-jén, vasárnap 18 órakor, a Zene Világnapján a Bartók Béla Emlékházban lesz, Bartók Béla és a régi zene kevéssé ismert kapcsolatát hivatott bemutatni. Bartók Béla nemcsak zseniális zongorista, zeneszerző és a népzene szenvedélyes kutatója volt, hanem behatóan ismerte a nyugat-európai műzene régi és új kompozíciós technikáit is. Az 1920-as években a régi zenét hangszerelt zongorára, így fordult érdeklődése komolyan a csembaló hangzása felé. Az 1940-ben megjelent, minden klasszikus zenét tanuló által jól ismert „Mikrokozmosz” előszavában megemlíti, hogy a darabok egy részét csembalón is elő lehet adni.

Váradi Helga

Bartók eszménye az új magyar műzenéről a nyugat-európai kompozíciós technikáinak és a magyar népzene friss szellemének egyesítése volt. A csembaló ritmikai adottságai Bartók műveiben valódi életre kelnek, a hangszer maga a két világ izgalmas találkozási pontja lehet.

Váradi Helga zongoratanulmányait követően Szentendrén, a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában kezdett csembalózni, de a későbbiekben Európa számos jelentős zenei központjába eljutott, Bécsben, Lyonban, Zürichben és Bázelben volt lehetősége elmélyülni a régi zene világában. Mások mellett Gustav Leonhardt, Michael Radulescu és Nicholas Parle segítették zenei fejlődését. 2014-ben díjat nyert a Luganóban rendezett Gianni Bergamo Csembalóversenyen és turnézott a Bázeli Kamarazenekarral is. Jelenleg a Zürichi-tó partján fekvő Zollikon református templomának orgonistája, illetve a Zürichi Zeneművészeti Főiskola kutatási részlegének munkatársa. Első lemeze 2018-ban jelenik majd meg a Claves kiadó gondozásában, „Bartók&Barokk” címmel.