Beethoven-projekt az ÓDZ-vel

Beethoven születésének 250. évfordulóján az Óbudai Danubia Zenekar azoknak szeretne utat mutatni a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek. Minden fizikális eszközt bevetnek, hogy valamiképp át tudják adni a zene fantasztikus élményét azoknak az embertársainknak is, akik máshogyan, vagy egyáltalán nem hallják azokat a hangokat, amelyek érzékelése az ép hallásúak számára természetes. 

Az előadások során Hámori Máté karmester jeltolmács segítségével beszél Beethoven zenéjének titkairól, a zenét pedig fizikális közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével igyekeznek átélhetővé tenni a hallássérültek számára.

„Mint az első, februári koncertünkön is kiderült, ezek az alkalmak arra is lehetőséget adnak a hallássérülteknek, hogy átéljék azt a fajta közösségi élményt, amelyet csak az élő előadóművészet megtapasztalása képes adni. Többen életükben először jártak klasszikus zenei eseményen, és számunkra is megható volt, amikor a siket gyerekek és felnőttek beültek a zenekarba, megfogták a hangszereket, és látszott az arcukon, hogyan jut el hozzájuk Bethoven csodálatos zenéje” – számolt be a példa nélküli koncertről Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, aki ezeken az alkalmakon jeltolmácsa segítségével Beethoven zenéjének titkairól is mesél.

 

Hámori Máté (fotó: Ritter Doron)

Az ép hallásúak számára pedig a Szól a pálca – Beethoven 250 sorozat keretében két estén át (27-én és 30-án), a koncertek elején hallásvizsgálatot végeznek a hallgatók körében audiológusok, valamint az úgynevezett „banánteszt” (Ling-teszt) segítségével, amellyel megállapítható, hogy valaki jól hallja-e az összes frekvenciát.

A Fel/Meg/Ki szabadulás című estre - a Szól a pálca – Beethoven 250  sorozat második koncertjére augusztus 27-én és 30-án, 19 órától  várják az érdeklődőket a BMC-be, s műsorban az Egmont nyitány, a III. Leonóra nyitány, a Coriolan nyitány és a Fidelio nyitány kapott helyet. A karmester és házigazda: Hámori Máté. 

A Beethoven-projekt hallássérülteknek elnevezésű programra augusztus 28-án, 10 órától kerül sor, ugyancsak a Budapest Music Centerben. Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

A Szétszakított szabályok című hangversenyre - a Szól a pálca – Beethoven 250  sorozat harmadik koncertjére - amelyen a Szeptett, a Meeresstille und glückliche Fahrt, valamint a Nagy fúga-vonósszenekari változata hangzik fel - , augusztus 28-án és 29-én, 19 órától várják a publikumot a BMC-be.