Bluestól a soulig a XVIII. Lamantin Jazz Fesztiválon

Idén sem kezdődhet a nyár a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs tábor nélkül. A június 18. és 24. között zajló zenei happening az elmúlt csaknem két évtizedben kivívta a hazai jazz szakma elismerését, sőt már határainktól távol is rangos rendezvényként jegyzik. Az idei programban fellépő művészek között az amerikai funky király: Jamal Thomas nevét kell kiemelni, aki Meceo Parker dobosaként vált világhírűvé. Bandájával minden bizonnyal fergeteges funky-buli hangulatot teremt majd a Lamantin sátorban.

Fotó: Jamal Thomas Band, Benno Wonink

De miért éppen Lamantin? Frappáns, könnyen megjegyezhető, ugyanakkor egyedi elnevezést szerettek volna a fesztivál kitalálói. Így esett a választásuk a ritka, védett tengeri vízi emlősre, mely azóta is emblémája a rendezvénynek. Dr. Tímár Péter és barátai a 90-es évek közepén még Pécsett, aztán egyetemi tanulmányaik befejeztével hazatérve 1999-ben Szombathelyen is útjára indították a jazz fesztivált, mely az első évben még a Tavaszi Fesztivál társrendezvényeként mindössze egy napra korlátozódott. Azóta nagy utat tett meg a pillanat művészetének seregszemléje – nagykorúvá vált. Az elmúlt 17 évben több, mint 200 koncert, több száz fellépő, világhírű jazz zenészek, egyre gyarapodó rajongótábor, folyamatosan növekvő hallgatói létszám jellemezte a Lamantin Jazz Fesztivált és a vele egy időben zajló improvizációs tábort. A siker egyik titka valószínűleg az, hogy egy non-profit egyesületben tevékenykedő, lelkes szervező-csapat áll a háttérben, akik maguk is imádják a jazz zenét.

Az idei sztárfellépő, Jamal Thomas mellett a hazai jazzvilág képviseletében a sokak számára ismert Little G Weevil-t, azaz Szűcs Gábort említhetjük meg, aki egyedülálló módon a blues hazájában is elismert gitáros. Minden idők legnagyobb magyar blues sikere volt, amikor 2013-ban elhódította a 29. International Blues Challange szóló/duó kategória 1. helyét, és szóló/duó kategóriában a legjobb gitáros díját is. A nemzetközi jazzélet sokszínűségébe lengyel, olasz formációk, a magyar jazz zenei életbe a teljesség igénye nélkül Elek István szaxofonos Quartetje és Pocsai Krisztina énekesnő, a Pribojszki Mátyás Band, a Makrokozmosz, és a Roadkill Café produkcióin keresztül pillanthatunk be.

És persze ne feledkezzünk meg a fesztiválhangulatot leginkább megalapozó spontán örömzenélésekről, melyekbe a belvárosi tereken, kávéházakban esténként bárki belehallgathat. Újdonság a programban, hogy ebben az évben a már megszokott és kedvelt blues-napon kívül lesz soul és funk nap is, melynek magyar fellépője a Roadkill Cafe. A zenekar tagjai között üdvözölhetjük Galambos Dorinát (Mrs Columbo) és Mujahid Zoltánt, akiket a DAL 2017 verseny résztvevőiként ismerhetett meg a nagyközönség, valamint Mihályi Rékát, aki a DAL 2014-es évadának versenyzője volt.

A sztárokban bővelkedő programban helyet kaptak a fiatal jazz generáció tehetséges képviselői is, akikkel nemcsak a Fő téri Fesztiválsátorban, hanem a Weöres Sándor Színház Lamantin Klubjában és a Zeneiskola teraszán is találkozhatnak a jazz-zene rajongói.

Részletes program és jegyinformáció: www.lamantin.hu