Botvay 88 - ünnepi, online koncert

A Budapesti Vonósok otthonról élvezhető, nagyszabású online koncertre készül Botvay Károly, Kossuth-díjas gordonkaművész 88. születésnapjának méltó ünneplése alkalmából, december 29-én este. A zenekar páratlan repertoárral készül nagyérdemű alapítójának tiszteletére, valamint közönsége elkápráztatására.

Az est ünnepeltje, egyben a zenekar alapítója Botvay Károly 1932-ben született Sopronban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán olyan kiemelkedő zenei nagyságoktól tanulhatott, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Járdányi Pál, Ligeti György. 

60 éves zenei pályafutása alatt 5 kontinensen mintegy 6000 hangversenyt adott, ebből az első 4000-et a változatlan összeállításban működő vonósnégyesével: a Bartók vonósnégyessel, valamint Budapesti Vonósokkal. 

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti tagozatának rendes tagja 2012 óta. 

 

Botvay Károly kivételes kamarazenészi karriert mondhat magáénak, kiváló muzikalitással rendelkező hangszerjátékos, muzsikus és vezető egyszerre, zenei munkásságával párhuzamosan tanári tevékenysége is kiemelkedő.

Az egyedi Botvay ’88 est során hallhatjuk többek között Mozart, Dvorak népszerű vonószenekari műveit, valamint C. Ph. E. Bach B-dúr csellóversenyét Perényi Miklós a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, valamint kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar gordonkaművész közreműködésével. 

A Budapesti Vonósok életében kiemelten fontos a tehetséges zenész fiatalok segítése pályájuk elindításában. A koncerten Simic Aleksander fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa is fellép. 

A zenén túl az est során bensőséges pályatársak mesélnek Tanár úrhoz fűződő kapcsolatukról.

A koncert megtekinthető december 29-én, kedden 19.30-kor a zenekar és a Papageno facebook oldalán, valamint a Budapesti Vonósok és a Zeneakadémia honlapján.