Öt kontinens világsztárjai a Budapesti Nyári Fesztiválon

A Budapesti Nyári Fesztivál, az ország legszínesebb összművészeti fesztiválja idén minden eddiginél több nemzetközi művész közreműködésével kínál minőségi kulturális programokat a budapestiek és a fővárosba látogató hazai és külföldi vendégek számára, júniustól augusztus végéig. A fesztivál első felének egyik kiemelkedő koncertje lesz Y'akoto első magyarországi fellépése, de a hazai együttesek is különleges produkciókkal várják a közönséget.

A ghánai születésű énekesnő, Y’akoto először lép fel Magyarországon. Varázslatos koncertjét június 17-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon  hallgathatják meg az érdeklődők. Napjaink népszerű pop-soul előadója egy kikötővárosban, Temában élt 11 éves koráig, ma pedig választott otthona, Hamburg, valamint Párizs, Stockholm, Los Angeles és az afrikai tengerpart városai, Dakar, Accra és Lome között ingázik. „Városi zenéjét” a sokféle kulturális inspiráció és a zsigeri intuíció határozza meg. Stílusa merész és bevállalós, a nemrég megjelent harmadik, Mermaid Blues címűalbumának dalait azonban átjárja a lélek és az érzékiség.

Képek forrása: Budapesti Nyári Fesztivál

Sötét, kifejező hangja miatt Y’akotót olyan jazzikonokhoz hasonlítják, mint Nina Simone és Billie Holiday. Az általuk képviselt szabadság a ghánai énekesnő dalaiban is megjelenik, de ő ahelyett, hogy mások elvárásainak igyekezne megfelelni, a természet tiszteletéről énekel, azokról az erőkről, amelyek maradandóbbak bármilyen emberi alkotásnál. Zenei világát, amit a blues, a neo-soul és az ambient pop egyaránt jellemez, a törékeny hangú énekesnő intenzív előadásmódjának köszönhetően mély szenvedély járja át. Y’akoto művészete több, mint zene: életfelfogás, lélekkeresés és hajlíthatatlan erő.

Június 11-én a Firkin Akusztikus Showja az ír zene szerelmeseinek nyújthat felejthetetlen estét. A műsor ötlete a BÁLNA központ megnyitójáig nyúlik vissza, amikor is a zenekart megkérték, hogy az épület akusztikai sajátosságai miatt lehetőleg ne használja a szokványos dobfelszerelést. A kihívást megoldották, sőt, olyan pozitív visszajelzést kaptak, amely minden várakozásukat fölülmúlta. Ezen felbuzdulva finomítottak a produkción, és végső változatként megszületett az Akusztikus Show, amellyel most egy fergeteges zenés-táncos nyárindító bulikeretében ismerkedhet meg a városmajori közönség. Esti dunai hajókázás, pezsgő és egy kiváló koncert: június 11-én veszi kezdetét a nyár leghangulatosabb koncerthelyszínének programja, a Jazzy Tower-koncertsorozat a Margitszigeti Víztorony-udvarban. Magyarország legkeresettebb jazzdobosának együttese, a Balázs Elemér Group új felállásban, a karizmatikus énekes, Szakonyi Milán mellett egy ifjú tehetséggel, Kiss Flóra énekesnővel mutatkozik be.