Családi programok, ingyenes teraszkoncertek

Közös rendhagyó akusztikus koncertet ad a Dalinda és a Kerekes Band, fellép a Modern Art Orchestra, és még ebben a hónapban vendégük lesz Ferenczi György és az 1ső pesti Rackák, valamint Csík János és a Mezzo is. Július 8-án az ír és breton népzenei est igazi unikum a koncertek között francia és német zenészekkel, különleges hangszerekkel. Minden pénteken óriási táncház és két zenekar, minden szombaton délután családi program várja a közönséget. Míg a légkondícionált belső terekben csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni a koncerteken és a táncházakban, a szabadtéri ingyenes teraszkoncertekre védettségi nélkül is be lehet térni. Minden vasárnap az online térben oktatóvideókat tesz elérhetővé a Fonó.

Július 8-án az ír és breton népzenei esten nagy találkozásnak lehetnek tanúi az érdeklődők: hagyományos ír és breton zene szólal meg olyan művészek tolmácsolásában, akik hosszú kilométereken át utazva érkeznek a Fonó színpadára muzsikálni, találkozni egymással és a közönséggel. A tradicionális hárfa, az ír hegedű, a fafuvola, az ír duda és a koncertina szakavatott kezekben kelnek majd életre, hiszen minden zenész a zenetörténet megszállott kutatója is egyben, és érdeklődésük nem csupán művészi, de tudományos is. Quentin Vestur muzikológus a breton és a kelta hárfa mestere, előadóművész, részben saját építésű hárfákon játszik. Énekesként a kelta kultúrákban a történelmi korokon átívelő „bard” hagyományt kutatja és képviseli. Sylvain Pourtier zenész, előadó az ír népzene hegedűs hagyományába ásta bele magát, repertoárját főként az ír sziget nyugati megyéiben fennmaradt és ma is virágzó zenei anyag alkotja. A Duo Rouyer, Ar Gall – Klervy Rouyer (hárfa) & Malo Le Gall (fafuvola) a breton népzenei fesztiválok állandó vendégei. Simon Pfisterer (Németország) és Susan Ní Cholmáin (Írország) két különleges sípos hangszeren, az ír dudán (uilleannpipe) és a koncertinán játszanak. Mindkét hangszer elsősorban szolisztikus funkcióval rendelkezik az ír hagyományban, duóban viszont remekül kiegészítik egymást. Repertoárjuk felöleli az ír népzenének utolsó három évszázadát, az ír barokktól napjaink hangzásvilágáig. A koncerten való részvétel ingyenes és védettségi igazolványhoz kötött.

Július 10-én a Modern Art Orchestra Legendás albumok sorozatában a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatják a zenekar eladásában. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterműveinek tradícióival és garantál friss zenei élményt. A belépés érvényes jeggyel és védettségi igazolvánnyal lehetséges. 

 

 

Az idén 25. jubileumát ünneplő Fonogram-díjas Kerekes Band négy részből álló videósorozatot készített, amelyet a Föld elemei inspiráltak. A tűz, víz, ég, föld című klipeket olyan különleges helyszíneken fogatták, mint a Hollókői vár, az egri Török Fürdő, vagy a Hortobágy, és a már megjelent, különleges videókat számos országban örömmel osztották tovább. A zenekar ezt a zenei anyagot hozza akusztikusan a Fonóba, ahol a Dalindával közösen adnak koncertet. A Dalinda a cappella formáció második lemeze, a Fonogram-díjra jelölt Átjárók a pandémia alatt jelent meg, így a lemezbemutató koncertre sem kerülhetett sor. A három énekes, Paár Julcsi, Nádasdy Fanni és Tímár Sára most erről a lemezről szemezget műsorában. Természetesen élő zenei találkozásra is sor kerül ezen az estén, a Kerekes Band és a Dalinda fúzióra lép pár dal erejéig, különleges és feledhetetlen pillanatokkal ajándékozva meg a hallgatókat július 17-én a Fonóban.  

Csütörtökön este ingyenes Teraszkoncertekre várják azokat is szabad téren, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Július 8-án Szeder, 15-én pedig a Nosnach muzsikál de még ebben a hónapban fellép szabadtéri színpadon Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója és a remek Gáspár Károly trió is.

Szombaton délután 16.00 órakor mindig Családi programmal várják a kicsiket és nagyokat, ebben a hónapban vendégük lesz többek között Navratil Andrea és a Kobzos zenekar és az Ördöngös Népzenetanoda is. 

A péntek este júliusban a táncházaké a főszerep: ezeken az estéken állandó házigazda zenekaruk az Erdőfű, de minden este két együttes húzza a talpalávalót, így vendégük lesz még a Kalász Banda, a Békás Banda, a Magos és a Ritka zenekar is.  A Fonó aktuális programjai a http://www.fono.hu/ oldalon követhetők.