Főszerepben a zongora a II. Cziffra Fesztiválon

A második Cziffra Fesztivál február 21. és 26. között kétszer annyi koncertet, új helyszínként a Zeneakadémiát és még az elsőnél is változatosabb programot kínál. Ahogyan a 2016-os fesztivál esetében történt, úgy a 2017-es rendezvénysorozatot is egy mesterkurzus előzi majd meg.

A nyitókoncerten debütál a Junior Prima Díjas Kállai Ernő által vezetett CZF Kamarazenekar, akik az örökzöldnek számító Mozart Egy kis éji zenéjén és Grieg Holberg-szvitjén kívül Balázs János szólójával fogják majd játszani Ott Rezső kamarazenekari átiratában Liszt Magyar fantáziáját, a koncert végén pedig Bach kétzongorás c-moll versenyműve csendül fel, amelyben Balázs János partnere a másik zongoránál Jandó Jenő lesz, aki szintén találkozott Cziffra Györggyel, illetve a híres senlisi Cziffra-verseny díjazottja volt.

forrás: Cziffra Fesztivál

„Talán az egyik legkülönlegesebb koncert Lajkó Félixszel közös improvizációs estünk lesz 22-én, ami ezúttal nem egyszeri és megismételhetetlen jellege miatt lesz elsősorban fontos, hanem mert Dr. Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa fog előadást tartani a koncert előtt arról, hogy az improvizáció során az agyban milyen folyamatok játszódnak le.” – mesélte Balázs János.

A török származású sztárzongorista, Fazil Say zongoraestjére a Zeneakadémia nagytermében kerül sor február 23-án, ahol Mozart és Debussy művein kívül átiratokat játszik majd: „nagyon fontos volt számomra olyan művészt hívni, aki nemcsak virtuóz, hanem ahhoz valami újat is hozzátesz a művészetével és azt hiszem, Fazil Say az a művész, aki egy sajátos hangot tudott beemelni a zongorázásába” – vallotta a művészeti vezető.

Rögtön másnap ismét a Zeneakadémia nagyterme a helyszín, ahol Balázs János a Kossuth-díjas operaénekesnővel, Rost Andreával lép fel izgalmas „ZongOpera” című műsorával, amelyen Bellini-, Donizetti- és Verdi-operaáriák hangzanak el, valamint az azokat feldolgozó Liszt-parafrázisok. A február 25-i hangszerbemutató kapcsán Balázs János azt is elmondta, hogy egy kisiskolásoknak szóló nyomozós zenei vetélkedőt is terveznek.

 „Különleges színfoltja lesz a programnak a MOM Kulturális Központban rendezendő bárest, ami ma már szinte kihalt műfajnak számít. Egyre kevesebb az olyan bár, ahol nem az elfogyasztott alkohol mennyisége a lényeg, hanem az elegancia, a zenei minőség, az úri mulatás, vagyis az igazi orfeumi hangulat. A nagyteremben kerekasztalok lesznek, az est háziasszonya Szulák Andrea , aki régi Karády Katalin- és Mezei Mária-slágereket fog énekelni Cziffra idejéből Sárik Péter triója, valamint a Junior Prima Díjas ifj. Sárközy Lajos és zenekara kíséretében”.

 A fesztivál szervezői a fiatalok bemutatását is nagyon fontosnak tartják, ezért A jövő generációja című koncerten Junior Prima Díjasok és a Virtuózok tehetségei lépnek fel, valamint a Cseh Tamás Programból a Folk Embassy muzsikál. A fesztivált lezáró gálakoncert keretében kerülnek átadásra a fiatalokat támogató díjak, valamint az életműdíj, a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével pedig szólistaként a művészeti vezetőn kívül a világhírű  csellistát, Mischa Maiskyt hallhatjuk, aki Balázs János szerint „újraértelmezi a csellórepertoárt, különleges módon tudja megközelíteni a klasszikus zenét, oldottabbá tudja azt tenni, és olyan, mintha az adott pillanatban kelne életre a mű”.

Mivel Cziffra az 1950-es években főként kávéházakban zongorázott, természetesen a második fesztiválon sem maradhatnak el a gasztronómiai örömök: a Szamos trüffelt készít a CZF szelet után, a Takler pincészet pedig egy egyedi cuveét palackozik a fesztiválra.