Cziffra Fesztivál harmadszor!

Sokszínű programkínálattal várja közönségét 2018. február 19. és 27. között a Cziffra György Fesztivál: a klasszikus zenei koncertek mellett improvizációs estet, bárestet, mesterkurzust, gyermekkoncerteket, street piano koncerteket, díjátadót és kiállítást is rendeznek.

„…Hisszük, hogy Cziffra György a világ legnagyobbjainak járó sikereit kiemelkedő tehetségén túl a munkába vetett hitének, a megalkuvást nem tűrő, mindig a legmagasabb minőség elérésére való törekvésének, az öncélú csillogástól mentes ügy iránti szeretetének és elkötelezettségének köszönhette. Kilátástalan helyzetből induló és fordulatokban gazdag élete, kitartása és sikerei nemcsak a mai kor fiatal zeneművészei, hanem mindnyájunk számára példa értékű lehet....” (Balázs János)

Cziffra György

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget. A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György dolgozott, jellemzi a fesztivált is: a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének ápolására is. A társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a fesztivál alatt. Az elmúlt két évben többek között Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Szulák Andrea, Sárik Péter állt színpadra Balázs János meghívására a fesztiválon.

Balázs János (fotó: Kleb Attila)

A fesztivál anyaintézménye az előző évekhez hasonlóan a MOM Kulturális Központ lesz, de idén Zeneakadémia Nagyterme mellett már a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme is szerepel a programoknak otthont adó helyszínek közt.

A harmadik alkalommal megrendezett fesztiválon olyan nemzetközi szinten elismert művészek lépnek majd fel, mint Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Arcadi Volodos Grammy-díjas zongoraművész vagy Pierre-Laurent Aimard Siemens Zenei-díjas zongoraművész. Presser Gábor Kossuth-díjas előadóművész és Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző is a fesztivál vendégei lesznek, valamint fellép Darko Brlek (klarinét) és Masin Gwendolyn (hegedű), a hagyományos báresten pedig a műfaj nagyságai szórakoztatnak: a Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz zenekar és Sárközi Lajos Junior Prima Díjas prímás és zenekarával. Idén is élvezhetjük a Cziffra Fesztivál Kamarazenekarának koncertjét Kállai Ernő Junior Prima Díjas hegedűművész vezetésével, és nem marad el a Jövő generációja című koncert sem, ahol a kiemelkedő fiatal művészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

Hot Jazz Band

2017. november 5-én megemlékezést tartottak Cziffra György születésnapjáról, ezzel vette kezdetét a Cziffra Fesztivál megelőző programjainak sora. Az ünnepi rendezvénysorozaton további két, a fesztivállal együttműködő és azt támogató önkormányzat is részt vett: a 13. kerületi József Attila Művelődési Központ és a Nagytétényi Cziffra György Kulturális Központ.

Novembertől lehetett jelentkezni a Cziffra kód  vetélkedőre, amely középiskolásoknak szól és az online technikákat is segítségül hívva vonja be a fiatalokat a zenetörténet bizonyos szakaszaiba, Cziffra György életművébe. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének szakmai vezetésével megrendezett vetélkedő tavaly is nagy siker volt, idén a feladatokat a tavalyi tapasztalatok alapján továbbfejlesztve, reméljük, eddigi tapasztalataink alapján még több középiskolás diák játszik velünk.

Az adventi időszakban a MOM PARK Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatta a CZF Street Pianot, amelyet az Opera Zongoraszalon biztosított számunkra. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre került sor, felléptek a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.

2018 február első heteiben ismét megrendezésre kerül a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusa. Az eseményt idén a 10. kerületi önkormányzat támogatásával Kőbányán rendezzük meg.

A 2018-as Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek  a Cziffra Fesztivál Életműdíjak, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást.