Cziffra100 itthon és külföldön

Nyáron számos helyszínen és fesztiválon várja a közönséget a Cziffra György-emlékév programsorozata, amely hazai és nemzetközi együttműködések keretei között valósul meg. A Veszprémfesten három koncertre kerül sor és Cziffra100 hangverseny várta az érdeklődőket a Szentendrei Teátrumban, a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon és hamarosan Debrecenben is. Az eseményeket olyan művészek részvételével rendezik meg, mint Miklósa Erika, Sonja Saric, Szakcsi Lakatos Béla, Lendvay József vagy Balázs János többek. A nemzetközi nyitással külföldön is elindultak az évfordulós programok. Elsőként a pristinai Chopin Fesztiválon lépett fel és tartott mesterkurzust a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze, Kovács Gergely zongoraművész, majd a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vendége volt Balázs János zongoraművész, a közelmúltban Rómában, Passauban (Európa Hetek Fesztivál), Waiblingenben és az olasz Forliban (Emilia Romagna Festival) lesznek Cziffra100 koncertek.

Februárban online előadásokkal indult el a Cziffra György-emlékév Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével. Az első, közönség számára is nyitott eseményekre június elején kerülhetett sor a MOMKultban, ekkor adták át a Cziffra György Fesztivál rangos díjait három kategóriában fiatal tehetségeknek és nagy művészi értéket képviselő előadóknak.

Június végén a Római Magyar Akadémián lépett fel Balázs János ImprovisArt című koncertjével nagy sikerrel. Az est műsora Bach-tól Liszt Ferencen át Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjedt, és bemutatta azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész valójában az alkotóművész társává válik. Július 4-én ugyanezzel a programmal Passauban, az Európai Hetek Fesztiválon is bemutatkozik az Cziffra100, majd augusztus 23-án az Emilia Romagna Festival felkérésére Forliban, a San Domenico Arenában hangzik el a Cziffra György emlékére megalkotott improvizációs zongoraest.

Június 27-én egy már összeszokott páros, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera koncertjére került sor a szentendrei MűvészetMalom udvarán, június 28-án pedig Tompos Kátya és Balázs János közös estjét tartották meg a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválon a közönség nagy örömére.

A Klassz.Kamaralépcső sorozatban, a Cziffra György-emlékév keretén belül nyáron több ízben is ingyenes, szabadtéri koncerteken vehetnek részt az érdeklődők Budapesten. Június 19-én és 26-án a Solti György Zeneiskola növendékei léptek fel a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtt, július 26-án pedig a Divertimento Kamarazenekar Nyáresti szerenádkavalkád című interaktív koncertjén népszerű vonószenekari szerenádokat hallgathatunk meg a MOMKult Sirály sétányánál. A koncert egy zenei utazás is egyben, amely a fjordok országának szülöttjétől Salzburgon át egészen Oroszországig repít. Karmester és műsorvezető: Bolyky Zoltán. 

Július 5-én folytatódik Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti sorozata a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban – ezúttal Sergei Rachmaninov kerül a sajátos humorú zenetörténész fókuszába.

Július 7-én Waiblingenben is lesz Cziffra100 esemény: Sonja Saric operaénekesnővel lép fel Balázs János a PianOpera című esten.

Augusztus 15-én Somogyi-Tóth Dániel vezényli a debreceni Kodály Filharmonikusokat, közreműködik Vigh Andrea hárfaművész és Balázs János zongoraművész. Az estet a szervezők és a művészek Cziffra György emlékének ajánlják.

 

 

A VeszprémFesten a Jezsuita Templomkertben VeszprémFest Classic címmel három rendkívüli produkciót láthat a közönség. A sorozat nyitányaként, augusztus 17-én a VeszprémFest történetében legtöbbször fellépett művész, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera címmel ad koncertet. Augusztus 18-án a Paganini+ programmal Balázs János és Lendvay József mellett az a Szakcsi Lakatos Béla lép színpadra, aki 2004-ben ott volt az első Fesztivál fellépői között. Augusztus 19-én pedig, mintegy záróakkordként Tompos Kátya és Balázs János Cziffra Café című estjét élvezhetik a nézők.

A Cziffra100 koncertjeiről további információ a cziffra100.com oldalon, illetve Facebook-oldalon található. A helyszínekre való belépés szabályairól a helyszínek saját weboldalán, illetve a cziffra100.com oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bethlen Gábor Alap. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.