Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Augusztusban újra az orgonáké a főszerep! A Filharmónia Magyarország színes programjai által az érdeklődők betekintést nyerhetnek ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetik különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek. Országszerte különleges hangszerpárosításokkal várja közönségét az OrgonaPont, augusztus 8-án pedig még az éjszaka is a hangszerek királynője birodalmáról szól. 

A Filharmónia Magyarország 2019-ben, hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Orgonák éjszakája programot. Idén augusztus 8-án újra megtelnek a templomok, a terek, különleges helyszínek a hangszerek királynőjének csodálatos hangjával. 

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor látássérült művészek előadásában Láthatatlan dallamokkal élhet át felejthetetlen pillanatokat a közönség a pécsi Bazilikában. Péterfay Ferenc orgonaművész és Bán Tamás klarinétművész ad koncertet, valamint a Kopa testvérek, Marcell és Dóra csodálatos versei hangzanak fel. Érdemes hát részt venni a jótékonysági koncerten, s támogatni a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét. 

 

 

A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, de akár az orgonához kapcsolódó egyéni ötlettel - az előadástól a kiállításon keresztük a hangszerbemutatóig más színes programokkal várja a publikumot az Orgonák éjszakája. A sorozat idén is tartogat különlegességet. A koncertek mellett nem mindennapi helyszíneken is hallhatnak majd orgonazenét az érdeklődők. Az idei év vándor orgonái például a várak udvarában, piacokon, fürdőkben és főtereken csendülnek fel. Emellett vízre száll az orgona Siófok és Tihany között, napközben a Tihanyi Apátság előtt, este pedig az apátságban fényjáték kíséretében élvezhetjük ennek a különleges hangszernek a dallamait. Budapesten pedig több helyszínen zenegépekből is hallgatható az orgonamuzsika. Egy új orgona bemutatkozásának is fültanúja lehet a közönség, mely most először lesz hallható Kaposváron.

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor az ország egész területén “Közös hangként” megszólal az Invocation című mű minden programon, ezzel erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi az Orgonák éjszakájának résztvevőit. A mű magában hordozza az Orgonák éjszakájának üzenetét, amely egyben az idei év kihívásai által létrejött összetartozást, hitet is jelképezi. A művet a Filharmónia Magyarország kérésére Beischer-Matyó Tamás írta. 

A Filharmónia Magyarország nemcsak a felnőtteket, hanem a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményhez kapcsolódva - „Az én orgonám” címmel  - képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Ha augusztus, akkor OrgonaPont! Idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét a sorozat. A fővárostól kezdve, vidéki nagyvárosokon át egészen kicsi települések is helyet kaptak a programban, még a Balaton-parton szintén találhatnak koncerteket az érdeklődők.

Az OrgonaPont olyan nagyszerű orgonaművészek sorát tárja a nagyérdemű elé, mint Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővári Péter, Balatoni Sándor, valamint a Fischer Annie-ösztöndíjas Tóka Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr, illetve a tavalyi Orgonák éjszakája rekordere,  Mészáros Zsolt Máté. A sorozat különböző állomásait számos érdekes hangszerpárosítás és az orgona-énekhang együttese kíséri. Többek között kürttel, fuvolával, oboával, hegedűvel randevúzik az orgona augusztusban. Fantasztikus előadókat, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas művészeket köszönthetünk a sorozatban. Többek között Sebestyén Mártát, aki a népzene legismertebb nagykövete és Miklósa Erikát, aki A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében meghódította a világ összes jelentős színpadát. Az OrgonaPont sorozatban olyan orgonák is megszólalnak, amelyek felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg.

Az orgonakoncertekre jegyek kaphatók a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a www.jegymester.hu oldalon, valamint a koncertek előtt a helyszíneken. További információ az OrgonaPont sorozatról és az Orgonák éjszakájáról a www.filharmonia.hu weboldalon található, ahol az érdeklődők a pályázatról is olvashatnak és csatlakozhatnak az Orgonák éjszakája programhoz.