Egy hős dalokban elbeszélt élete

Az angol népi együttes, a Young'uns az angliai Stockton-on-Teesből, Durham megyéből származik. 2015-ben és 2016-ban elnyerte a BBC Radio 2 Folk Awards "Legjobb együttes”-díját. A Ballad of Johnny Longstaff a trió - Sean Cooney, David Eagle és Michael Hughes - legújabb lemeze, s egy páratlan minőségű, hangulatú koncertalbum.  

Tóth Bence

Johnny Longstaff a valóságban is létezett úriember, akit joggal tarthat az utókor hősnek: 15 éves korában csatlakozott az 1934-es londoni éhínség-felvonuláshoz. Eleinte elutasították az életkora miatt, így néhány napig távolról kellett követnie a menetet, mielőtt részt vehetett volna benne. Londonba érkezéskor a felvonulást érintő rendőri támadások tanúja volt. Később talált munkát, részese lett egy tooting-i YMCA körüli ipari vitának, s bekapcsolódott a helyi politikába. 

Ott volt a Cable street-i csatában, ahol azt mondja, hogy először hallotta a „No Pasaran” szavakat, és először hallott a spanyol háborúról. Belépett a 15. Nemzetközi Brigádba, majd 1937 szeptemberében elutazott Spanyolországba. Harcolt a Jarama csatában, ott volt az 1938 júliusi Ebro átkelésnél, megpróbálta visszafoglalni Gandesa-t. Augusztus 24-én, miközben a Gandesa közelében található Sierra de Pandolsban védte a hegyet,  súlyosan megsebesült és ideiglenesen megvakult.

Nemzeti hőssé vált, élete kultuszt teremtett.

 

A Teesside-i trió 16 speciálisan komponált dal formájában meséli el a fent említett történetet harmóniával, őszinteséggel és humorral. Érdekessége az albumnak, hogy tartalmazza Johnny valódi rögzített hangját, így meg tud mutatni egy figyelemre méltó emberi történetet, amely - ha végiggondoljuk - modern kori jelentőséggel is bír.

Az album zeneileg is figyelemre méltó, mert a ritka zongoraszón kívül gyakorlatilag csak a három énekes hangját halljuk. A dallamok sokszor ismerősek lesznek, ami nem csoda, hiszen a trió a nemes brit hagyományokat és dallamokat építette bele zenéjébe. 

Ki lehetne emelni jobb és a kevésbé jobb dalokat, de úgy vélem, az album úgy tökéletes, ahogy van. A folyamatosan váltakozó, viccesebb, pörgősebb, valamint a lassabb, érzelmekben gazdag dalok nálam elérték, hogy a lemezt minden hallgatás alkalmával az elejétől a végéig végighallgassam.

 

Kiadó: SGO Music Publishing Ltd. 

Katalógusszám: YNGS19