Egy teljes hét zene és együttlét

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Jövő hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó youtube és facebook csatornáján. 

A legelső beszélgetés 22-én, hétfőn reggel a Zenei intézmények a 21. században címet viseli, s Dr. Batta András, a Magyar Zene Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Gőz László, a Budapest Music Center/BMC alapító-igazgatója, valamint Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója beszélget Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója vezetésével. Az este nyolctól meghallgatható koncerten pedig a Kacsó Hanga - Szabó Dániel duó adja elő Édes hazám, Marosszék című műsorát. 

Másnap a streamelésről esik szó, este pedig Bede Péter - Unger Balázs duója muzsikál. S mivel zenés podcastok formájában egy időre az online térbe költöznek a FolkEmbassy klubestek, így szerda reggel Rosonczy-Kovács Mihály következő vendége a „Revival Adatközlők” sorozatban Navaratil Andrea népdalénekes, mesemondó, ökológus.

 

Kocsis Enikő (Szentendre Táncegyüttes), Hámori Máté (Óbudai Danubia Zenekar),

Kubinyi Júlia (Fonó), Csonka András (Zeneakadémia)

Előadó-művészet online - ez a csütörtök reggeli podcast témája. A pandémia okozta rendezvénytilalmi időszak teljesen átformálta az előadó-művészet megszokott megnyilatkozási lehetőségeit. Az új helyzethez való alkalmazkodás művészeti kihívásairól, tapasztalatairól, az előadó-művészet online térbe költözésének előnyeiről, hátrányairól, veszélyeiről, a művészetközvetítés új formáiról beszélget Kocsis Enikő táncművész-koreográfus, a Szentendre Táncegyüttes és a Fitos Dezső Társulat művészeti vezetője, Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar vezető karmestere, s az eszmecsere vezetője Kubinyi Júlia, a Fonó Budai Zeneház népzenei művészeti vezetője. 

Pénteken a pandémia előtti és utáni újságírásról lesz szó, szombaton a Balkántransz sikereiről. Vasárnap este kerül sor a Fonó25 Díjátadó Gálára. 

A hét pontos programjairól, a beszélgetésekről és a koncertekről a Fonó oldalán olvasható részletesebb információ.