Évadzáró a Pannon Filharmonikusoknál

Május 31-én adja utolsó bérletes hangversenyét a Pannon Filharmonikusok, de az évad ezzel még nem ér véget: a zenekar tehetséggondozó programjának eddigi legsikeresebb éve zárul a Mesterek és Tanítványaik koncerttel június 6-án.

A ma esti, Nouvelle című hangversenyen olyan szerzők művei szólalnak meg, akiket a századforduló zenei fővárosa, Párizs kapcsol össze. Itt bontakozott ki Stravinsky egész modernista korszaka, és az Orosz Balettel való sikeres együttműködése is itt valósult meg, a csaknem tíz évig Párizsban élő Szergej Prokofjev pedig több jelentős művét, így például az első, D-dúr hegedűversenyt is a francia fővárosban mutatta be. A versenymű szólistájaként Kelemen Barnabás áll majd színpadra, a zenekart pedig Bogányi Tibor irányítja. Ő fedezte fel az együttes számára a koncert címét inspiráló, alig ismert és ritkán játszott francia zeneszerzőt, Ernest Chaussont, aki Párizsban nevelkedett és érte el kiemelkedő sikereit. B-dúr szimfóniáját gyakran hasonlítják kor- és pályatársa, César Franck híres d-moll szimfóniájához.

A Pannon Filharmonikusok fontos feladatának tartja a fiatal tehetségek támogatását, ezért szervezi meg 2010 óta minden évadban a Mesterek és Tanítványaik programot, amelyre idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés. Összesen 30 növendék jelentkezett az ország különböző pontjairól, a dél-dunántúli régió határait is átlépve. A 10 legkiemelkedőbb fiatal június 6-án a Pannon Filharmonikusok szólistájaként léphet színpadra a Kodály Központban.

A program elmúlt 8 évének sikerét a számok bizonyítják: az eddigi meghallgatásokon több mint 100 fiatal vett részt, a legfiatalabb muzsikus 10, a legidősebb 29 éves volt. A bemutatkozást követően 54-en léphettek fel szólistaként a Pannon Filharmonikusok kíséretében a Kodály Központban. A programnak köszönhetően olyan tehetségeket ismerhetett meg a közönség, mint a Junior Prima Díjas Balogh Ádám, vagy a Virtuózok két versenyzője, Mohai Zsófi és Boros Misi.

Idén keszthelyi, kecskeméti és budapesti növendék is bekerült a programba. „Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem nyílik a Pannon Filharmonikusokkal játszani. Nyilván van bennem egy egészséges izgalom és drukk, de nagyon várom már, hogy elkezdjük a közös muzsikálást, ami alatt biztosan rengeteget fogok tanulni.” – nyilatkozta a székelyudvarhelyi Pethő Kriszta, aki a Zeneakadémia növendékeként vesz részt a programban.

A közönség online a pfz.hu oldalon és a zenekar Facebook-oldalán, személyesen pedig a június 6-i koncerten szavazhat a 10 kiválasztott muzsikusnövendék bármelyikére. A legtöbb szavazatot kapott fellépő nyárköszöntő pizzázást nyer öt barátjával együtt, a koncerten szavazók között pedig egy csokitortát sorsol ki a zenekar.

A június 6-i Mesterek és Tanítványaik koncertre jegyek a jegymester.hu oldalon és a Kodály Központ jegypénztárában válthatók.