Fesztiválakadémia - A nagy találkozások hete

A Fesztiválakadémián idén is jelen lesznek a műfaj világszínvonalú előadói, külföldi és hazai kiválóságok. 2017. június 10. és 16. között egy héten át koncertek, nyilvános mesterkurzusok és előadások, hangversenyek várják az érdeklődőket. Az eseményekhez újonnan kapcsolódik egy nemzetközi hegedűverseny és lesz pedagógustalálkozó is. A jubileumi év tiszteletére a fesztivál programját mélyen áthatja Kodály Zoltán öröksége, művei felcsendülnek a koncertek mellett a mesterkurzusokon, hegedűversenyen is.

A Kelemen Barnabás és Kokas Katalin hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémia Budapest törzsközönsége már tudja: ez a hét reggeltől estig ellenállhatatlan programokkal hozza lázba a zenerajongókat. Az idei rendezvény nagykoncertjein valódi sztárszólisták lépnek majd együtt színpadra, hallhatjuk többek között Shlomo Mintz, Komlósi Ildikó, Nógrádi Gergely, Vilde Frang, Aleksei Semenenko, ifj. Sárközy Lajos, Mácsai Pál, Shai Wosner, Jonathan Cohen, Balog József, Andreas Brantelied, José Gallardo, Nemes Balázs, Rácz Zoltán, Knut-Erik Sundquist, Maxim Rysanov, Garreth Lubbe, és Fenyő László, Kokas Dóra, játékát, fellép a Kelemen Kvartett, Szabó Dénes a Cantemus Kórussal, a Söndörgő Együttes és Pál István Szalonna és bandája, Sárközy Lajos és Zenekara is. 

                                                              Fotó: Emmer László

Kodály Zoltán zenepadagógusi és zeneszerzői munkássága mélyen áthatja a Fesztiválakadémia programját, a jubileumi év alkalmából Kodály művei felcsendülnek az előadásokon, a koncerteken és az I. Nemzetközi Fehér Ilona  hegedűversenyen is. A tavalyi Fesztiválakadémia egyik emblematikus művészének, Kocsis Zoltánnak emlékét olyan művekkel idézik majd meg, amelyek szívéhez nagyon közel álltak s a művészeti vezetőkkel többször is előadtak. Ilyenek lesznek többek között Stravinsky A katona története, vagy Richard Strauss Metamorfózis című kompozíciója.

Napközben folyamatosan zajlanak a mesterkurzusok, melyekre a világ minden tájáról varjak a zenét tanuló zeneiskolás, középiskolás es egyetemista diákokat, hegedűs, brácsás, csellista, zongorista, klarinétos, fuvolista, nagybőgős és énekes hallgatókat. A Fesztiválakadémia hetében megrendezik Magyarország első korosztályos nemzetközi hegedűversenyét is: az I.  Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt. A 8 és 18 év közötti fiatalok öt korcsoportban mérik össze tudásukat.  A zsűri elnökséget maga Shlomo Mintz vállalta, aki Izraelben Fehér Ilona tanítványa volt. A verseny gálakoncertjét a Vörösmarty utcai Régi Zeneakadémián rendezik.

A fesztivál ötletgazdái és művészeti vezetői, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek nagyon fontosnak tartják és szívükön viselik a legkisebbek tanítását, zenei nevelését. Ennek jegyében kerül sor a Halász Ferenc akkreditált Pedagógus Találkozóra. Ezen öt világhírű hegedűtanár −  a Fehér Ilona Hegedűverseny zsűritagjai: Shlomo Mintz (Izrael), Mimi Zweig (USA), Hyuna Kim (Korea) Sebestyén Katalin (Belgium) Szily Éva és Dénes László − tartanak előadásokat és bemutató órákat, hazánk alap- és középfokú képzésében dolgozó pedagógusai számára. A pedagógus továbbképzésre jelentkező zenetanáraink is jelentkezhetnek mesterkurzusra; a fesztivál kamaracsoportokba osztja be őket.

Kodály Zoltán felkérésére Dr. Kovács Géza kidolgozta az "egészséges zenész életmódprogramját", melyet a Zeneakadémián Kadosa növendékként végzett, dr. Pásztor Zsuzsanna,  a Kovács-módszer szellemi örököse, egyetemi tanára fogja nap mint nap átadni a kurzusra jelentkező diákoknak, pedagógusoknak és az érdeklődő közönségnek.

A matinékoncerteken, amelyeket a Zeneakadémia Solti termében és a Vigadó Sinkovits Imre kamaratermében szerveznek, a mesterkurzusok diákjai együtt lépnek fel a Fesztiválakadémia művészeivel. Fazekas Gergely művészettörténész reggeli zenetörténeti előadásain ezúttal is közelebb kerülhetünk a hangversenyeken felcsendülő művekhez és szerzőikhez.

Lesz egy igazán különleges és egyedülálló hangverseny is: a Széchényi Fürdőben többek között Händel Vízizenéjét hallgatva lehet része felejthetetlen élményben az exkluzív bérletet vásárló érdeklődőknek. Minden napra jut egy előadás. Kelemen Barnabás és Fenyő László például a Kodály-év alkalmából, Kodály Zoltán Hegedű-cselló duóját adja elő és saját gondolataikat is megosztják a művel kapcsolatban, Atar Arad izraeli brácsaművész, zeneszerző saját műveinek magyarországi bemutatóját tartja meg s elemzi azokat, csakúgy Shlomo Mintz egy kamarazenekari darabját vezényli először Magyarországon!

Izgalmas kihívásra készülhetnek azok a civil foglakozásúak – ügyvédek, orvosok  stb. – akik hivatásuk mellett kedvtelésből, de rendszeresen muzsikálnak. A fesztivál művészei és pedagógusai ugyanis számukra is tartanak mesterkurzusokat és a Vigadó Makovecz termében saját koncertet is adhatnak!

A közönség sem csupán hallgatóság! Ugyanis a Nyíregyházi Cantemus Kórus vezetői az esti koncertek előtt a koncertteremben két Kodály művet tanítanak meg a Nagyérdemű hallgatóságnak. Melyet a zárókoncerten együtt énekelnek majd a művészekkel! Mert: "Legyen a Zene Mindenkié!"