Figaro a kismartoni Esterházy-kastélyban

Ezen a hétvégén valóra válik Joseph Haydn álma: barátja, Mozart operáját az által kigondolt helyszínen mutatják be az Esterházy-kastélyban.

Július 13-án pénteken és 14-én szombaton, két, igazán vidám és bolondos nap várható az Esterházy-kastélyban: a Figaro házasságát, Mozart remek, egyszerre gyengéd és sziporkázó komédiáját mutatják be. A bemutatóval Joseph Haydn eddig beteljesületlen álma valósul meg. A komponista 1790-ben szerette volna barátja, Mozart darabját a későbbi Haydn Teremben színre vinni, de Fényes Miklós herceg halála megakadályozta ebben.

Szerelmi félreértések, zűrzavar fiatalok és idősek, nemesek és az egyszerű nép fiai között – a francia forradalom előestéjén született opera a legmagasabb művészi szinten, meghatóan és magával ragadóan szórakoztat. Mindezekért René Jacobs kezeskedik: a kiváló flamand dirigens Mozart operáinak történelmileg precíz, ugyanakkor fantáziadús színpadi és stúdióbeli interpretretációival régóta mértékadónak számít. A karmester élettől duzzadó hangokat varázsol ki a partitúrából – ebben a kitűnő Freiburgi Barokk Zenekar, a Philharmonia Chor Wien és olyan kitűnő énekesek vannak segítségére, mint Arttu Kataja (Almaviva gróf), Sunhae Im, a szálakat a háttérben mozgató Susanne, Sophie Karthäuser (Almaviva grófné), a szenvedő grófnő és a fiatal kanadai basszbariton sztár Robert Gleadow, a lázadó és férfias Figaro szerepében. Az érdeklődőket az opera előtt Almaviva grófja invitálja vacsorára a kastély pompás tereiben.