Figaro házassága 7x …a kittsee-i Nyári Fesztiválon

Tavaly a Csárdáskirálynő volt a középpontban, idén Mozart remeke hangzik fel sorozatban a Batthyány-Strattmann kastély csodás homlokzatának díszlete előtt, a kastélyparkban. Esős idő esetén a kastély nemrég felújított dísz- és bálterme fogadja be az előadást.

Gyenge Enikő ajánlója

A Figaro sajátos, korszerű átdolgozásban szólal meg: Florian Stanek, a népszerű osztrák kabarészerző és színész humorral és kortárs utalásokkal megspékelt dialógusokká dolgozta át a recitativókat. Stanek kollégájával, Johannes Glückkel felváltva a történet elbeszélői és animátorai lesznek, az opera karmestere, egyben a fesztivál művészeti vezetője Joji Hattori, az énekeseket a fiatal erőket felvonultató Operaviva társulat adja. (bővebben: www.operaviva.at) Az opera után családias hangulatú lazulás következik, ahol lehetőség nyílik az előadás művészeivel beszélgetni, helyi gasztro-különlegességeket és söröket kóstolni, a kivilágított díszparkban andalogni.

Kittsee (Köpcsény) egy falu vagy inkább mezőváros az osztrák-szlovák határon Pozsonnyal éppen átellenben, amely történelmileg és településjogilag igen jelentős múltat mondhat a magáénak. Egyik leghíresebb szülötte Joachim József hegedűművész (szülőháza ma is áll). A Nyári Fesztivál nem az egyedüli zenei eseménysorozat a faluban: a tavasztól őszig tartó Pannonisches Forum havonta 1-1 jelentős kamaraegyüttest, kamarazenekart vagy kórust léptet fel, igen jó neveket, mindig táblás házzal, és helyi zeneegyesület is működik. A faluba érkezve hatalmas molinón olvasható: 45 éves a Kittsee-i Musikverein. Talán ezért is van mindig táblás ház.    

(2018. július 5–21., www.sommerfestival.at, a fesztivál intendánsa Christian Buchmann)