„Ez a zene mindenkinek a bőre alá hatol”

A 20-21. századi zene kedvelőit és aktív művelőit már négy évtizede várja a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál. A július 9-16. közötti rendezvény középpontjában idén a Nő áll. A Filharmónia Magyarország által szervezett fesztiválon most első alkalommal Komlósi Ildikó is kurzust tart. A nemzetközi hírű mezzoszoprán a Gramofonnak arról nyilatkozott, mi minden szeretne megtanítani hallgatóinak. 

Réfi Zsuzsanna / Gramofon.hu

„Bár nem volt könnyű a programba beillesztenem, hiszen ebben az időszakban Veronában Amnerist éneklek, azért a szombathelyi felkérésre örömmel vállalkoztam - mondja a tavasszal Kossuth-díjjal kitüntett mezzoszoprán. „Számomra ugyanis Judit az örök szerelem. 25 éves korom óta keltem életre Bartók nőalakját, eddig 161 alkalommal énekelhettem, a világ számos pontján, izgalmas rendezésekben, különleges karmesterekkel és partnerekkel. Úgy vélem, rengeteg mondandóm van a szerepről, amely velem együtt alakult, változott, vált egyre érettebbé az évtizedek során, sokféle arcát megmutathattam már. Örülök, hogy a szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál mottója a Nő lett, hiszen így nemcsak erről a szerepről, hanem az operaszínpad nőalakjairól is beszélhetek. Nem technikát kívánok tanítani, inkább azokat az eszközöket szeretném megmutatni, amelyektől igazán nővé válik valaki a színpadon. Komoly programot írtam ki a szombathelyi kurzusra jelentkezőknek; azt, amelyet nemrég Sanghajban sikerrel használtam. Több Bartók-dal kérek, DVD-t is várok, és csupán nyolc hallgatót fogadok, mert érdemben szeretnék velük dolgozni. Ki akarom hozni belőlük azt is, amiről még maguk sem tudják, hogy bennük rejlik (...) Bartók muzsikája mindenkit maga alá gyűr, ez a zene mindenkinek a bőre alá hatol. Egyébként a fesztivált követően Londonban énekelhetem ismét Juditot, a Royal Albert Hallban, augusztus 3-án.”

Az idei Bartók Szemináriumon és Fesztiválon Hamar Zsolt tart karmesterkurzust, a zeneszerző növendékek az izraeli Yinam Leeftől tanulhatnak, a hegedű és vonósnégyes kurzus vezetője pedig Kelemen Barnabás lesz. Több koncertet is meghallgatnak az érdeklődők, melyeken a Savaria Szimfonikus Zenekar muzsikál. A nyitóesten Kocsis Zoltán vezényel Bartók-, Debussy- és Kodály-darabokat, a szólista Kelemen Barnabás és Falvai Katalin. A záróesten pedig Muszorszgkij, Stravinsky és Bartók művei a karmesterkurzus növendékeinek interpretálásban szólalnak meg.  

A fesztivál honlapja: www.bartokfesztival.hu, a Filharmónia Magyarország honlapja: www.filharmonia.hu

Komlósi Ildikó, a világhírű mezzoszoprán. Forrás: Gramofon.hu