Fordulópont - a Concerto Budapest új évada

A Concerto Budapest 2018. április 18-án rendezett sajtótájékoztatóján Keller András művészeti vezető az 2018/2019-es évad bérleteinek bemutatása mellett a Ligeti Ensemble megalakulását is bejelentette.

A Concerto Budapest az egyik legrégebbi magyar zenekar, 111 éves múltra tekint vissza, de igazi eszmélése a Keller András vezetéséhez köthető tíz éves történethez köthető. A zenekar ebben az évben fordulóponthoz ért, hiszen a nemzetközi áttörés küszöbén áll. Mint a művészeti vezető elmondta, a zenekar elmúlt öt évében, mióta az állami fenntartásban áll, a magas színvonalú munka ellenére a nemzetközi elismertség megszerzéséhez szükséges anyagi források nem álltak rendelkezésre. Ezért kérte a kormányt, hogy biztosítsa a Concerto Budapest zenészeinek teljes körű foglalkoztatásához, valamint a nemzetközi szintű aktív színrelépéshez szükséges forrásokat, hogy a következő évad valódi fordulóponttá válhasson a zenekar történetében.

Keller András (fotó: Felvégi Andrea)

A zenekar szakmailag vitathatatlanul a világ elitjéhez tartozik, klasszikus zene legnevesebb nemzetközi szereplőit (Gidon Kremer, Boris Berezovszkij, Jevgenyij Koroljov, Valentina Lisitsa, Steven Isserlist, Thomas Hampson) hozza el évek óta Magyarországra, a legnagyobbak partnereként juttatja el a magyar kultúrát a világ legjelentősebb színpadaira. 2016-ban Marta Argerich, Radu Lupu és a szintén világhírű Kremerata Baltica zenekar turnéin is közreműködtek. 2017 nyarán Keller András, mint vezető dirigens és hegedűművész Gidon Kremerrel, a Concert Budapest nagyzenekar egy zenekarrá olvadva a Kremerata Balticával ázsiai turné nyűgözte le közönségét magyar és európai szerzők műveivel, a kínai, koreai, európai és amerikai sajtóvisszhang egyértelműen jelezte: a nemzetközi komolyzenei világ a legjobbak között tartja számon a Concerto Budapestet.

Keller András és a Concerto Budapest missziójának tartja, hogy ne csak a főváros megszokott hangverseny-termeiben, hanem további koncerthelyszínein (BMC, Vigadó), vidéken (Pannonhalmi Főapátság) és külföldön is tematikus programokkal mutassa föl a magyar zene és előadó-művészet erejét. Repertoárjukban különleges fontossággal bír a kortárs zene, a Concerto Budapest mutatta be a legtöbb, hazai és külföldi kortárs darabot az elmúlt években, senki nem játssza többet Kurtág, Vidovszky, Jeney és más köztünk élő magyar zeneszerzők műveit.

Concerto Budapest (fotó: Hrotkó Bálint

Ennek a tevékenységnek a leglátványosabb eredménye a 2018. május 28-án, Ligeti György születésnapján megalakuló Ligeti Ensemble. A Concerto Budapest frissen életre hívott új formációjának névválasztása – melyet a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera és fita, Lukas Liegeti egyetértő támogatása tett lehetővé – egyértelműen kijelöli kamarazenekar céljait: a zenetörténet jelenében és elmúlt bő évszázadában keletkezett, napjainkra klasszikussá érett remekművek előadását.

Szabó Stein Imre, a nemzetközi stratégiai ügyekben közreműködő kommunikációs szakember elmondta, a Született muzsikusok című doku-reality készítése során egy fantasztikusan izgalmas zenekart ismerhetett meg, melynek tagjai számára élet-halál kérdés a zene. Ő maga a zenekar nagy drukkerévé vált, s kívánja, minél többen legyen ezzel így.

A Concert Budapest a hat különböző, rendkívül színes és izgalmas repertoárt kínáló bérletsorozattal készül a következő évadra. A közönség már megszokhatta, hogy a bérleti hangversenyeken nem csak a zenekar mutatkozik be, de a legnagyobb hazai és nemzetközi sztárok lépnek pódiumra. Így 2018/2019-es évadban az együttes vendége lesz mások mellett Borisz Berezovszkij, Andrej Korobejnyikov, Steven Isserlis, Isabelle Faust, Nikolaj Znaider, a magyarok közül pedig Ránki Dezső, Várjon Dénes és Bogányi Gergely, csak úgy,mint Rácz Zoltán, Ránki Fülöp és Rost Andrea.