Gramofon Könyvek újra!

A Gramofon Könyvek sorozat három új kiadványa jelenik meg 2017 novemberében: Gádor Ágnes a Zeneakadémia könyvtárának történetét feldolgozó könyve, valamint Deseő Csaba és Friedrich Ádám önéletrajzi ihletésű kötetei. A három újdonság mellett Friedrich Ádám Réz-Metszetek című könyve második, javított kiadását is kezükbe vehetik az érdeklődő zenebarátok.

Gádor Ágnes: A Zeneakadémia könyvtárának története dokumentumokban (1875-2005)

A Zeneakadémia könyvtára Magyarország második legrégibb, és Közép-Európa legnagyobb zenei gyűjteménye. Megalapítója Liszt Ferenc, a Zeneakadémia első elnöke volt, aki tudta, hogy oktatási intézmény könyvtár – és ebben a speciális esetben: kottatár – nélkül nem működhet. A könyv a gyűjteménnyel kapcsolatos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem irattárában fellelhető dokumentumokat tartalmazza az intézmény megalapításától 2005-ig, a közreadó, Gádor Ágnes könyvtárigazgatói kinevezéséig. Elsősorban intézmény- és könyvtártörténet rajzolódik ki belőlük, de ugyanilyen éles képet kapunk egyes korok felsőoktatás-történetéről, a hazai felsőfokú zeneoktatás és a magyar kultúrpolitika változásairól a könyv által felölelt 130 év során. A kezdetek két üveges szekrényétől a legkorszerűbb informatikai eszközökkel felszerelt könyv-, zenemű- és hangtárig hosszú és göröngyös út vezetett. Az indulás fényes volt: Liszt Ferenc saját budapesti könyvtárát ajándékozta a Zeneakadémiának, Ferenc József személyes rendeletére és az udvari kulturális költségvetés terhére kapta meg a könyvtár a 19. század végén indult Mozart- és Schubert-összkiadást. Később is jellemző, hogy mikor kik vagy milyen társadalmi-politikai szervezetek milyen műveket ajándékoztak a könyvtárnak, vagy éppen milyeneknek az eltávolítására kötelezték a könyvtárosokat. Már amikor volt könyvtáros. Kezdetben valamelyik tanár szánt heti 2-3 órát erre a munkára. Csak a húszas években lett önálló, szaktudást kívánó felelősségteljes munkakör a könyvtárosság a Zeneakadémián. Gyakran súlyos anyagi, de nem ritkán politikai okok gátolták a szakmai munkát. A dokumentumok, melyeket a szerző különös gondossággal lábjegyzetelt, minderről részletesen beszámolnak.

Friedrich Ádám: Kényszerleszállás

A Réz-Metszetek, Böszörménytől Böszörményig és A harmadik után Friedrich Ádám kürtművész negyedik kötete jelenik meg, Kényszerleszállás címmel. A Liszt Ferenc-díjas, Ferencsik János emlékdíjas, Érdemes Művész az elmúlt fél évszázad magyar zeneéletének kiemelkedő egyénisége: az Állami Hangversenyzenekar első kürtöse, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító muzsikusa, a Magyar Kamarazenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjeinek állandó közreműködője, kortárs kürtkompozíciók inspiráló előadója, kamaraegyüttesek tagja, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Miskolci Egyetem professzora, a Bartók Rádió műsorvezetője. A Kényszerleszállás a nyolcvanas éveihez közeledő Friedrich Ádám könnyes-mosolygós visszatekintése életére, gyökereire, pályájára, híres vagy kevésbé híres, ám annál jelentősebb pályatársaira, növendékeire, kedves embereire. Iróniával és öniróniával teli összefoglalás, önreflexió és leltár, az elsuhanó éveké, és mindazé, amiért érdemes élni.

Deseő Csaba: Kettősfogás

Illényi Katica ezekkel a szavakkal ajánlja Deseő Csaba önéletírását: „…Magyarország első jazzhegedűse, világot járt, sikeres művész, akinek elegáns humorral színezett egyedi játékstílusa megelőzte a kor divatját a jazz műfajában. Pályája két szálon fut, a jazz mellett évtizedeken át brácsaművészként élte a klasszikus zenészek életét az Állami Hangversenyzenekarban. Hogy a két zenei világot, stílust és a mindezekkel járó, külön-külön is teljesen eltérő életutakat hogyan lehet mégis egyszerre átélni – bizonyítja ez a könyv, mely mindannyiunk számára lebilincselő élményt ígér.  Nem csak a temérdek izgalmas történet, melyekben utazásai során külföldi világsztárokkal, vagy épp az itthoni muzsikus ikonokkal való találkozásokat említi, de végigélhetjük – az 50-es évek tiltását követően – a jazz itthoni újjászületését és virágzását is. Deseő Csaba életútja hosszú évtizedeket ölel át.  E könyv a múlt század Magyarországának legnehezebb történelmi korszakain is végigvezet.  Sok hányattatás, kitelepítés, a múlt rendszer korlátaitól kezdődően egészen napjainkig olvashatók történetek, anekdoták az életigenlő jazzmuzsikus tollából, aki mindeközben csak a zenében élt.  A zenében, amely azóta is, egész életén át végigkíséri és amellyel mind a mai napig oly sok örömet és boldogságot ajándékoz nekünk!”

Friedrich Ádám: Réz-Metszetek

Friedrich Ádám kürtművész személyes hangú önéletrajzi írása, a Réz-Metszetek először 2004-ben, magánkiadásban jelent meg. Ezúttal – a szerző 80. születésnapja előtt tisztelegve – a kötet kis mértékben módosított, második kiadását vehetik kézbe az érdeklődő zenebarátok.