ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Lírai mainstream csipetnyi avantgárddal

Az ECM Records mindig is meglepetésekkel szolgáló kiadóként vált ismertté, amely többnyire váratlan projektekkel lepi meg a közönséget. Olykor azonban az örökérvényű zenei megoldásokat hozza felszínre, mint ahogyan ez történik ezen az albumon is. Az olasz zongoraművész, Giovanni Guidi új lemeze éppen sokszínűségével tűnik ki a világhírnévre szert tett müncheni kiadó jellegzetes hangzásvilágából.

Márton Attila

Guidi ezúttal egy olyan kvintett formációval ment 2017 őszén egy francia stúdióba, amelynek magja saját triója volt, azaz ő maga a zongoránál, valamint Thomas Morgan amerikai bőgős és Joao Luis Lobo dobos Portugáliából, kiegészítve Franco Barzatti tenorszaxofonossal és Roberto Cecchetto gitárossal. A mifelénk alighanem kevéssé ismert pianista persze évek óta az ECM „istálló” jeles képviselője, akinek két lemeze jelent meg triójával: a City of Broken Dreams 2013-ban, és a This Is The Day, 2015-ben. De ismert egy még inkább feltűnést keltő albuma is 2016-ból, mégpedig a Carla Bley Ida Lupino c. kompozícióját címadó darabként választott lemeze, amelyet Louis Sclavis (klarinét), Gianluca Petrella (harsona) és az amerikai Gerald Cleaver (dob) táraságában rögzített. Ezt a csaknem 80 perces lemezt olykor a komor, de legalább is szomorkás, borongós dallamvilág jellemzi, ha úgy tetszik tipikus ECM produkció.

Legnagyobb meglepetésemre az Avec le temps c. korong lírai attitűdje, a némi free „beütés” dacára is üdítően élvezetes hallgatnivaló. Az indítás kifejezetten romantikus, hiszen ez a „kakukktojás” az egyetlen, ami nem a lemez névadójának szerzeménye. (igaz, hogy a további hét darabból kettőt nem csak Guidi jegyez, hanem a teljes zenekar.)  A címadó dal a nyugat-európai országokban, elsősorban természetesen Franciaországban még ma is megdobogtatja a könnyűzenét kedvelő hallgatóság szívét. A tragikus sorsú francia sztárénekes és filmszínésznő, Dalida 1972-es sikerszámának mind a zenéjét, mind pedig a szövegét a monacói születésű Léo Ferré (1916-1993) írta. A meseszép balladát csak a trió adja elő – ez a fájdalom és szépség himnusza. A dal azt mondja el, hogy a szerelmi csalódásból történő kigyógyuláshoz idő kell, az angol cím ezt fejezi ki: „It May Take Time”. A kiadó ezúttal szokatlan lépésre szánta el magát, ugyanis a kísérőfüzetben közzétette a dal francia és angol nyelvű teljes szövegét Ferré két jól sikerült portréfotójával együtt! (Ezt leszámítva persze az ECM megszokott puritán gyakorlatához híven a továbbiakban csak a szükséges adatok közlésére szorítkoznak.) Az elsőrangú hangszertudás már itt megérinti a hallgatót: Guidi rubato játéka, Morgan pizzicatója és Lobo szenzitív dobolása, amelyet különlegessé tesz a dobverőnek a cintányéron való végighúzása által keltett hangzás.

A második számtól aztán „beindul” a kvintett. A témák változatosak: a második szám Guidi 15th of August c. szerzeménye szép dallam, szolid free tenorjátékkal, és a számunkra ismeretlen, de fenomenális gitáros játékával. Ezt két olyan szám követi, amelyeknek kialakításához a kvintett minden tagja hozzájárult. Ezek az album leginkább avantgárd számai. A Postludium and a Kiss c. darabban a tenorszaxofon free futamai alatt a zongora monoton játéka ellenpontoz. A No Taxi kifejezetten Ornette Coleman korai kompozícióira emlékeztet. A Caino és a Johnny the Liar a lemez szerves részét képezi ugyan, de nem képvisel semmi különlegeset, egyébként is extrém rövidek – 3-4 percben nem lehet kibontakozni, nem is játszanak a vendégek, csak a trió.  A két utolsó dal (a Ti stimo és a Tomasz) viszont már csak azért is különleges, mert az elsőben nagyon szép melodikus gitárszóló hangzik el, a másodikban pedig a briliáns zongorajáték fejthetetlen. Erőteljesen érvényesül a lírai felfogás mellett a spontán invenció. (A zárószám egyébként az ugyancsak ECM-művész, a nemrég elhunyt lengyel trombitás-ikon, Tomasz Stańko emléke előtti tisztelgés, egy igazi jazz-rekviem.)

Ha stílszerűen kívánjuk zárni ezt a kritikát az Idő fogalmával bűvészkedve, akkor azt kell mondanunk, hogy ennek a produkciónak a befogadása és megszeretése nem igényel sok időt, mert időtlen művészetet képvisel minden zeneértő számára.

Cím: Giovanni Guidi: Avec le temps
Kiadó: ECM Records – Hangvető
Katalógusszám: ECM 2604 7706280