Gyermán Istvánra emlékeznek Pécsett

A Pannon Filharmonikusok egykori koncertmesterének emléknapján nagyszerű művek hangzanak el kiváló előadók tolmácsolásában, emellett pedig teremavatóra és szakmai beszélgetésekre is sor kerül.

A hegedűirodalom legszebb művei szólalnak meg január 27-én, melyeket kivételes tehetségű hegedűművésznők, „a hangszer nagyasszonyainak” előadásában hallgathat meg a Kodály Központ közönsége. A koncert ihletője a legendás koncertmester, Gyermán István, aki 2018 januárjában lenne 80 éves. Ez alkalomból egy teljes napra Pécs válik a hegedűművészet központjává. A nagyközönség az esti hangversenyen a Virtuózok abszolút győztesének, Kristóf Rékának hangját is élvezheti A különleges koncertet szakmai találkozók és beszélgetések előzik meg a Pécsi Tudományegyetemen. A Pannon Filharmonikusokat a Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett pécsi származású karmester, Ligeti András dirigálja.

Az est több szempontból is egyedülállónak tekinthető. Közreműködőinek javát Gyermán István karizmatikus személye köti össze, azonban valamennyien más oldaláról tudnak bepillantást adni a hegedűművész példaértékű életébe, zenei értékrendjébe és az általa képviselt művészi hagyományba.

Igazi kuriózumként együtt lép szólistaként színpadra a zenekar koncertmesteri posztját több, mint négy évtizeden át betöltő Gyermánné Vass Ágnes, a PFZ örökös tagja, valamint lánya, Gyermán Júlia, aki már költőként is bemutatkozott a pécsi közönségnek. Az anya-lánya szólistapáros mellett két további kiváló hegedűművész is fellép: Kokas Katalin, Gyermán István egykori tanítványa és Deák Márta, a PFZ koncertmestere, a jubileumi program művészeti vezetője.

Deák Márta

Deák Márta a londoni Royal Academy of Music posztgraduális képzésén Pauk György növendékeként ugyanazt a zenei hagyományt ismerte meg, melyet Gyermán István is, doktori disszertációját a Hubay-hegedűiskoláról írja, amelynek egyik utolsó képviselője szintén a legendás pécsi hegedűs volt. A januári program lehetőséget teremt a magyar hegedőoktatásban a Hubay-iskola szellemiségének felidézésére, mely szükségességéről Gyermán Júlia így nyilatkozott:

„A szépség iránti igény, az emberek közötti kapcsolatok titokzatossága és egymás misztériumként való szemlélése teljesen kiveszni látszik, nyersebb és ridegebb a valóság, mint régen. És a puszta zenélésnek az a fajta természetes öröme, a szépségnek az az őszinte szeretete, ami az ő hegedűhangjukból és a zenéhez való hozzáállásukból áradt, ma már ritkaságszámba megy. Ezen a koncerten fölvillantjuk mindennek az emlékét, megidézzük ezt a fajta szellemiséget.”

A szakmai beszélgetésekre Deák Márta a régió összes zeneiskolájának igazgatóját és hegedűtanárát meghívta. További különlegessége az esti koncertnek, hogy Vajda János külön erre az alkalomra írta meg Violini No. 2 című művét, melynek előadásában kizárólag Gyermán István egykori növendékei működnek közre. A tanítványok közül többen a Pannon Filharmonikusok sorát erősítik ma is, ugyanakkor az ország számos pontjáról, valamint külföldről is utaznak Pécsre hegedűművészek, hogy részesei legyenek ennek a megismételhetetlen alkalomnak. Többek között a város vendége lesz a több évtizede a firenzei Maggio Musicale fesztivál zenekarában játszó Csanyi Béla. Hogy számára miért kiemelt jelentőségű a koncerten való közreműködés, azt az önéletrajzából vett idézet is jól példázza:

„A tanításomban, a zenekari- és kamarazenei művészi munkámban a Gyermán István univerzális értékű elvei domináltak egész életemben és ezt adtam tovább a sokféle nemzetiségű tanítványaimnak”. 

Január 27-én Gyermán Istvánról mint egykori kiváló hegedűtanárról a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán termet neveznek el, majd szakmai kerekasztal-beszélgetésre és baráti portréfestésre kerül sor. A kísérőrendezvényekre a belépés díjtalan, a programok védnöke dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A Kodály Központban az esti koncerttel egy időben időszaki kiállítás nyílik Gyermán István munkásságáról dr. Varga Ildikó szerkesztésében.