Hajdu Klára – Rátalált a saját útjára

Élő lemezfelvétellel egybekötött koncerttel ünnepli tizedik születésnapját a hazai jazzélet egyik leginnovatívabb zenekara, a Hajdu Klára Quartet.

Retkes Attila

„Tíz éve azért alapítottam meg a kvartettemet, mert egyre nagyobb volt az igényem arra, hogy a saját utamat járjam zeneileg. Fontos volt, hogy kialakuljon egy ránk jellemző hangzásvilág, ami megkülönböztet minket más hasonló zenekaroktól” – idézi fel a kezdeteket Hajdu Klára énekes-dalszerző. Az első évek útkeresése után 2012-ben átalakult a zenekar, s ekkor Klárának már az is nagyon fontos lett, hogy szerzőként kipróbálja magát.

Hajdu Klára (fotó: Szakony Milán)

„Az első lemezünk – Come with me címmel – 2013-ban jelent meg, ami hatalmas mérföldkő a zenekar életében. Ekkora sikerre nem is számítottunk. Majd három éve egy újabb átalakulás következett: Balázs József és Neumann Balázs után Oláh Krisztián lett a zongoristánk. A második lemezünket már vele készítettük el, Plays Standards Dedicated to Chet Baker címmel, amin Fekete-Kovács Kornél közreműködött trombitán és szárnykürtön. Ezt a lemezt 2017-ben a szakma Fonogram-díjra jelölte. Nem az ilyen elismerések miatt csináljuk a zenekart, de persze nagyon jó érzés, hogy egy ilyen anyaggal, amin csak örökzöldek hallhatók, bekerülhettünk a legjobbak közé. Örülök, hogy szélesebb körben népszerűsíthettük a jazzt.” Klára és Krisztián mellett a kvartettben Soós Márton bőgőzik, aki a kezdetek óta nyugodt, stabil hátteret biztosít. Hoff Marcell hat éve dobol a zenekarban. „Emberileg és zeneileg is nagyon precíz, így mindig reális tükröt tart nekünk” – véli Hajdu Klára.

A tizedik születésnapi koncert élő lemezfelvétel is lesz, de még nem döntötték el, hogy fizikai hordozón vagy csak digitálisan jelenik meg. „Szeretek lemezt vásárolni, a bookleteket olvasgatni és csodálom a szépen megtervezett borítókat. De felgyorsult a világ, és ha úton vagyok, magam is streamelek a telefonomon. Már nagy érdeklődés van egy következő stúdiólemezre, így valószínűleg annak felvételére is hamarosan sort kerítünk” – mondja Klára.

Hajdu Klára Quartet (fotó: Szakonyi Milán)

Az elmúlt hónapokban több fiatal, de már nem pályakezdő jazzmuzsikus is kifejtette véleményét a szakma és a műfaj helyzetéről. Hajdu Klára már huszonévesen az ország élvonalbeli jazz-zenészeivel játszott, bejárta velük a fél világot, így számára kimaradt a „fiatal tehetség” szerepe, mert a szakma velük egy szintűnek kezelte, noha erre – saját bevallása szerint – sem szakmailag, sem lelkileg nem állt készen. „Mikor elkezdtem a saját zenekarommal dolgozni, sorra utasították el az ösztöndíjaimat és a pályázataimat arra hivatkozva, hogy én már nem vagyok pályakezdő. Nagyon nehéz volt így boldogulni. Mikor kiszálltam a Balázs Elemér Groupból, akkor változott a helyzet és azóta kezelnek a helyemen. Azóta is pályázatokkal és saját zsebből próbálom finanszírozni a lemez-, illetve klip-megjelenéseket. Ráadásul nem is pörög vissza, amit invesztál ebbe az ember, hacsak nem sikerül külföldön koncerteznie és terjesztenie a lemezeit. Idehaza még mindig nem könnyű a zenészek helyzete: vannak versenyek, ösztöndíjak, pályázatok, amik segíthetik a boldogulásunkat, de a gázsik gyakorlatilag tíz éve stagnálnak. Rengeteg jobbnál jobb zenész él Magyarországon, több mint amennyit a klubok és fesztiválok be tudnak fogadni. Könnyebb a helyzete annak, aki menedzsmenttel dolgozik. Én a nehezebb utat választottam, ami kicsit lassabb is. Talán mostanra jutottam el oda, hogy egyedül nem győzöm, és praktikusabb lenne ügynökséggel dolgozni, akár külföldön is” – mondja végül Hajdu Klára.

Névjegy

Hajdu Klára a hazai jazzélet kiemelkedő énekes-dalszerzője, emellett folyamatosan tanít. A Jazzma.hu portál olvasói 2013-ban az év énekesnőjének választották. Énekelt már többek között New Yorkban, Ottawában, Torontóban, Oslóban, Párizsban, Londonban, Glasgowban, Rómában, Madridban. Négy stúdióalbuma jelent meg a saját nevéhez fűződő formációkkal, valamint több tucat lemezen közreműködött különböző stílusokban. Dalait holland és német országos rádiók is műsorukra tűzték.

Infó:

Hajdu Klára Quartet – jubileumi koncert és lemezfelvétel

Október 13. (szombat), 20:00, Opus Jazz Klub