Hegedű határok nélkül – Találkozás Roby Lakatossal

Roby Lakatost egykor Yehudi Menuhin indította el a világkarrier felé. Tehetsége mára a világ egyik leghíresebb crossover hegedűművészévé emelte. Nevéhez fűződik az unortodox gipsy fusion stílus, amelynek napjainkra már követői is vannak világszerte. Az utóbbi években szerencsére itthon is egyre többet láthatjuk. Legközelebb július 21-én, csütörtökön, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon ad koncertet.

NAP Média / Gramofon.hu – 2016. július 19.

Július 21-én, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon „Hegedű határok nélkül”címmel ad műsort. Ezúttal milyen repertoárra számíthat a közönség?

Egészen pontosan még nem tudom. A Hegedű határok nélkül címet azért választottuk, mert nagyon sokféle stílust fogunk játszani.  A szervezők kérése az volt, hogy magyaros-klasszikus legyen a fő csapás. Az lesz, de akaratomon kívül nem tudom kihagyni például az indiai elemeket. Mindig vannak új momentumok ebben a zenében, amit igényel is a közönség. Magyarosra, „bihariasra”, verbunkosra lesz véve, magyar szerzőkkel, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Hubay Jenő. De ettől függetlenül a fúziót nem tudom kihagyni: biztos, hogy lesz benne mexikói bolero, argentin tangó, bebop jazz, Django Reinhardt, illetve az indiain keresztül a balkáni stílusig minden benne lesz. Rájöttem az utóbbi időben, hogy az emberek várják az újdonságot. Különben ők is és is unatkoznánk, hiába voltak sikeresek a korábbi projektek.

Európa-, Ázsia-, Amerika-szerte koncertezik, világszerte abszolút a leghíresebb magyar cigányzenész. Milyen érzés a magyar közönség előtt fellépni?

Nehéz. Szerintem a világon a legkritikusabb közönség a magyar. Az is nehézség, hogy miután hazajöttem, próbáltam egyszerre bemutatni a hazai közönségnek minden újdonságomat a nagyvilágból. Aztán rájöttem, hogy ez néha egyszerre túl sok, és le kell lassulnom kicsit. Sokszor hallom a szünetekben, hogy beszélgetnek az emberek: nem tudják hová tenni először, aztán a végére összeáll a kép.

Yehudi Menuhin indította el a világkarrierjét. Mesélne róla?

Ő lord címet is kapott, így ha Brüsszelbe jött koncertezni, mindig meghívta őt vacsorára a királyi család. A vacsora után még eljött hozzánk, a Les Atéliers de la grande Ille-be, és megette nálunk a kis borscs-levesét, megitta a kis vodkáját. Összebarátkoztunk, és azt mondta, hogy téged már mindenki ismer a szakmában, de az a probléma, hogy a nagyközönség nem ismer. Elhívott három koncertjére: az egyik az Európai Parlamentben volt. Innen indult be a karrierem, ezt követően rengeteg megkeresés jött világszinten. Yehudi Menuhin egyébként máig hatalmas példaképem. Szerintem a világ egyik legintelligensebb muzsikusa volt. Egy igazi felvilágosult és bölcs ember, akitől emberileg is nagyon sokat tanultam.

A kiadók is megmozdultak a közös koncerteket követően...

Igen. Engem először nagyon meg is lepett, hogy – miután leszerződtem a Columbia Artist Managementtel – az egyik legnagyobb komolyzenei kiadó, a Deutsche Grammophon állt elő a leghamarabb a szerződéssel. 1996-ban egyszerre írtunk alá szerződést négyen a Universalnal: Ricky Martin, Andrea Bocelli, Diana Krall és én.  A Deutsche Grammophonnál ketten voltunk Bocellivel. A kiadó terve egyértelműen az volt, hogy pénzt keressen velünk. Ez sikerült is: az első lemezemből több mint egymillió darabot adtak el világszerte.

Mesélne a jelenlegi zenekaráról, amely július 21-én is elkíséri a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra?

A mostani zenekar fiatalokból áll. A régi csapattal, akikkel ezt az egészet megálmodtuk, több mint húsz évet zenéltem közösen. Nagyon-nagyon jó zenekar volt. Velük együtt alakítottam ki az unortodox gipsy fusionnek elnevezett stílust még a Les Atéliers de la grande Ille-ben. A mostani tagok is mind kiváló, tehetséges fiatal muzsikusok. Lisztes Jenő szerintem a világ egyik legjobb cimbalmosa – klasszikus diplomával és műveltséggel a háta mögött, aki egyébként játszik harmonikán, zongorán is. Ő a zenekar mellett szólóban is fellép. Zongoristánk, Ifj. Cséki Kálmán pedig a régi zongorista fia, gyakorlatilag mellettünk nőtt fel. Tizenöt éves kora óta játszik velünk. Volt, hogy a Berlini Filharmonikusokkal léptünk fel, és be kellett ugrania édesapja helyett. Egy napja volt a felkészülésre, de nem okozott neki problémát.

Hogyan alakult ki a védjegyének számító unortodox gipsy fusion hangzás?

Az volt az alapkoncepció, hogy a kávéházi cigányzenét színpadra vigyem. Unortodox, mert az összes tradíciót megfordítottam. A zene határtalan, határt csak a jó ízlés kell hogy szabjon, az aranymetszet. Az első dolgom az volt, hogy a hagyományos cigányzenéhez képest kicseréltem a hangszereket. Nem egy klasszikus értelemben vett cigányzenekar vagyunk, ahol van klarinét, cselló és brácsa. Nálunk van zongora, gitár és cimbalom. Az is az érdekessége, hogy a zongorán és a cimbalmon együtt nagyon nehéz játszani.  A fusion pedig azt jelenti, hogy van benne klasszikus, jazz, cigányzene és egyéb világzenei elemek. Az egésznek az a lényege, hogy ne unatkozzon a közönség, mindig jönnek újabb és újabb elemek. Tavaly decemberben például Indiában jártam, így indiai elemeket is beépítettem a zenébe.

A hegedű mellett olykor más hangszereken is játszik...

A második kedvenc hangszerem a dob. Az én zenémben központi szerepet kapnak a ritmusok, ritmusváltások. A dobolásnak köszönhetem, hogy a zenekaromnak jól el tudom magyarázni a ritmusokat. Néha nagyon elcsodálkozom azon, hogy sok fiatal főiskolás zenész, akik amúgy éjjel-nappal gyakorolnak, mennyire nem ismerik a ritmusképleteket. Nálam ez alap. Az utolsó két lemezemen egyébként dobolok is, de azért ez csak kiegészíti a hegedülést és a zenekarvezetést.

Milyen megjelenéseket tervez a közeljövőben?

Hamarosan megjelenik egy CD/DVD, amelyet Budapesten vettem fel a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestrával, valamint Biréli Lagréne francia gitárossal és a világhírű szlovák/magyar/cigány gitárossal, Andreas Varadyval.  Karácsony előtt pedig megjelenik egy tangólemezem, amit a világ egyik legjobb tangózenekarával, a lengyel Tangata Quintettel rögzítettünk, a Varsói Filharmonikusok kíséretében. Szintén év végi kiadvány lesz az Indiában felvett fúziós album, amin Brahmstól a cigányzenén keresztül az indiai zenéig sok minden benne lesz. A CD-megjelenések mellett szeretném a magyarul megjelent életrajzi könyvemet angolul is kiadni, ehhez jelenleg keresek egy amerikai kiadót. Onnan jött az ötlet, hogy nagy volt az érdeklődés az ottani magyarok körében. Egy berlini kottakiadóval pedig már régóta tervbe van véve, hogy az összes megjelent albumomhoz hegedű- és zongora-kottát jelentetünk meg, mert évek óta nagyon sokan kérik tőlem ezt.

Roby Lakatos és zenekara. Forrás: NAP Média