Hélène Grimaud Vízizenéje

A közelmúltban, a Deutsche Grammophon gondozásában jelent meg a sikeres, extravagáns zongoraművésznő, Hélène Grimaud Water című tematikus albuma. A Gramofon folyóirat 2016 nyári számában főszerkesztőnk, Retkes Attila írt recenziót az albumról. Állandó szerzőnk, Zay Balázs tollából is született egy értékelő írás, s talán nem érdektelen összevetni a két nézőpontot.

Zay Balázs írása a lemezről

Nitin Sawhney posztmodern hangulatfestő zenéi kötik össze a Grimaud játszotta, vízzel kapcsolatos kompozíciókat. Chopin Esőcsepp prelűdje talán azért nem szerepel a lemezen, mert Girmaud már felvette korábban. De miért maradt le Schubert Auf dem Wasser zu singen című dalának Liszt-féle átirata? S ha ő nem tette is, valaki átírhatta volna az Am Bach im Frühling című dalt a Liszt-átiratokhoz hasonlóan. Nota bene még a Pastorale-szimfónia liszti áriratának részletei is illettek volna a programba, a II., s akár még a IV. és V. tétel is. Jó ötlet volt ugyanakkor Albeniz Almeriájának beiktatása az Iberia ciklusból. Liszt és Ravel a témához evidensen adott művei mellett felcsendül Fauré Barcarollája, Janácek Ködben sorozatának Andantéja, Takemitsutól az Esőfa vázlat II és Beriótól a Vízzongora. Az aláfestés, tördelés ötlete hasonlít Sharon Isbin Utazás az Amazonhoz című albumához, de azon erőteljesebbnek, hangulatosabbnak találom a kiegészítést. Sawhney összekötő zenéi nem nyújtanak igazán direkt, plasztikus vízélményt, inkább afféle meditatív hátteret adnak, ezzel viszont kétségkívül segítik az elgondolkodást, kiemelik a Grimaud játszotta művek hatását. Őszintén szólva a hangmérnöki munka nem kifejezetten meggyőző, a zongora hangzása elég általánosnak tetszik. Érdekes projekt, kétségkívül szimpatikus a környezetvédő figyelemfelkeltés, az élővilág egységének, az ember felelősségének hangsúlyozása, ugyanakkor emlékeimben sokkal kifinomultabb, ihletettebb előadások élnek Grimaud-tól. A szinesztéziás zongorista szavakkal is kommentálta a játszott műveket, de ezúttal kevésbé érzem, hogy mindazok a hangulatok, amelyeket leír, játékán igazán erőteljesen átütnének. A maga módján egészen jó lemez, de kissé konceptuális marad, mintha Grimaud a projektre összpontosítana, s nem mélyedne el annyira a sok kétségkívül csodálatos vízi zenében.

Retkes Attila írása a lemezről

A 46 éves francia zongoraművésznő, Hélène Grimaud csaknem három évtizede a világ nagy hangversenytermeinek lelkesen ünnepelt, de különc szólistája. Öntörvényű, besorolhatatlan – figyelemre méltó egyéniség. Olvasóink közül bizonyára sokan tudják, hogy az előadóművészet mellett másik élethivatásának a farkasok védelmét tekinti. New York államban megalapította a Wolf Conservation Center nevű rezervátumot, amelynek évente 30-35 ezer látogatója van. Új lemezén is ötvözi a zene és a környezetvédelem iránti elkötelezettségét: a vízről – mint természeti erőforrásról és művészi szimbólumról – szóló darabokat gyűjtött csokorba. A hagyományosabb repertoárt Liszt (A Villa d’Este szökőkútjai), Debussy (Az elsüllyedt katedrális) és Ravel (A víz játéka) képviseli, mellettük örömmel fedezhetjük fel Fauré, Albeniz és Janácek ritkábban játszott (poszt)impresszionista darabjait. A modern repertoárt két, ma már ugyancsak klasszikussá érett szerző, az 1996-ban elhunyt Toru Takemitsu és a 2003-ban elhunyt Luciano Berio egy-egy alkotása reprezentálja. A kortárszenét pedig a Londonban élő indiai zeneszerző és multi-instrumentalista előadó, a world music és a progresszív techno világában is jártas Nitin Sawhney, aki Water – 7 Transitions címmel írt az ambient jellegzetes ritmikájából építkező hangképeket. Mindez így együtt kétségkívül izgalmas, de roppant heterogén. Az ivóvíz védelme tényleg kulcsfontosságú, de önmagában nem érzem elegendő összekötő kapocsnak egy tematikus lemez létrehozásához. A Park Avenue Armory nevű New York-i „zöld kulturális központban” felvett album fontos kordokumentum és Grimaud pályáján is mérföldkő. Napjaink legnagyobb zongoristáitól azonban egyre távolabb kerül – inkább érdekes, mint csodálatra méltó. 

(Hélène Grimaud: Water. Deutsche Grammophon – Universal, katalógusszám: 479 5268)