Hétvégi programok a BMC-ben

Ezen a hétvégén számos izgalmas programmal várja közönségét a BMC. Szeptember 20-án és 21-én klasszikus és kortárs zene, a jazz és a népzene legkiválóbb szerzői és előadói adnak különleges koncerteket.

Tóth-Vajna Zsombor egy három koncertből álló sorozat keretében mutatja be a reneszánsz, a barokk, és a bécsi klasszika egy-egy meghatározó billentyűs hangszerét és a hozzá tartozó repertoárt. Szeptember 20-án a sorozat Mesterek és tanítványok című estjén az ifjú J. S. Bach és Händel kottás könyveiben fennmaradt szerzők művei hangzanak el egy 17. századi német klavikord pontos másolatán. A fiatal Johann Sebastian Bach egyik első mestere bátyja, Johann Christoph Bach volt, aki Johann Pachelbelnél tanult. Mindenki ismeri a legendás történetet, hogy a fiatal Sebastian holdvilág fényénél másolta bátyja kottáit. A legendát megalapozó több, a XVIII. század elején keletkezett kötet is fennmaradt, amelyekbe Christoph korának nagy billentyűs szerzőinek legjobb műveit gyűjtötte össze. A kötetek szerzői között van Buxtehude, Böhm, Reincken, Pachelbel, Zachow és a hires későbbi párbaj-ellenfél, Marchand - többek között. A kötetek érdekességet még az adja, hogy ezekben találhatók meg a fiatal Johann Sebastian első jelentős billentyűs művei.

Ugyanezen az estén ad koncertet Bognár Szilvia, a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistája. Olyan neves előadók oldalán is hallhattuk már, mint Sebestyén Márta, Rost Andrea, vagy épp Sebő Ferenc, Lovasi András, Berecz András. Saját formációival ez idáig hat önálló albumot készített a reneszánsz énekektől kezdve a gyerekdalokon keresztül egészen a progresszív világzenéig. Új világzenei formációjának repertoárjában magyar, cigány, bolgár és görög dalok szólalnak meg egy szokványosnak nem nevezhető felállással, illetve hangszerelésben, hiszen a műsorban három világ – a népzene, a jazz és az észak-indiai klasszikus zene – találkozik. Az alapvetően akusztikus hangzásvilágot és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán.

A középkori Maria Zart dallam évszázadokon keresztül vonzotta a zeneszerzőket (Obrecht, Vidovszky stb). A titka valószínűleg az a fatális frígbe tévedés, ami szinte sorsszerűen bekövetkezik a végén. E variációsorozat mintegy előhívni próbálja tárgyát, és végig kérdés marad a tárgy mibenléte. A zeneszerző, Csapó Gyula és az előadó, Takács Zsuzsanna illusztrált elemzés során tárja fel a mű titkait, mélységeit és aktualitását – előadói és zeneszerzői szempontokból egyaránt.

A szemtelenül tehetséges Erik Leuthäuser már 19 évesen lenyűgözte a jazzrajongókat: In the Land of Oo-Bla-Dee című 2015-ös vocalese-albumán híres sztenderdek hangszeres szólóit énekli lenyűgöző precizitással és lazasággal. Wünschen című új lemezén a szikrázó virtuozitás mellé szeptember 21-én, a BMC Könyvtárában egy álomszerű, már-már túlvilági hangvétel társul, Chet Baker és Art Garfunkel modorában. Leuthäuser saját kompozíció mellett a szöveges és zenei idézetek Hermann Hessétől Duke Ellingtonig és Wayne Shorterig sorakoznak az elektronikával fűszerezett programban. A széles érzelmi spektrumból merítő dalokat a kísérleti jazz, a prog-rock és a Neue Musik tájai közt szabadon mozgó testvérpár, Bernhard és Peter Meyer, valamint a mesteri dobtechnikájáról ismert Andi Haberl kíséri.

A Modern Art Orchestra nem csak zenekar és nem csupán nagyszerű zenészek közössége. Egyben olyan inkubátor is, ahol a tagok mint kiváló zeneszerzők is teret kapnak az önkifejezésre. A kezdetek óta a zenekarban játszó komponisták és hangszerelők big bandre írt munkáit rendszeresen mutatják be szerzői koncerteken és sorra jelennek meg saját lemezeikkel a MAO diszkográfiájában. Évadnyitó műsoruk az ő szerzeményeiknek a gyűjteménye, ezzel engdnek bepillantást az évadban megrendezendő koncertjeik anyagába. A 2019/2020-as évadban olyan zenészeik műveit tűzik műsorra, mint Ávéd János, Bacsó Kristóf, Subicz Gábor, Korb Attila, Cseke Gábor és Fekete-Kovács Kornél. Az esemény azért is kiemelkedő jelentőségű, mert itt indul útjára a MAO Master Class programja. Az első hazai big band akadémia zeneszerzőknek az Artisjus jóvoltából valósul meg. Keretei között az évadban szeptembertől májusig egy-egy olyan zeneszerző művét mutatják be, akitől eddig még nem játszottak darabot. Az akadémiának nyitott, regisztrációhoz kötött, szabadon látogatható alkalmai is lesznek, ahol betekintést engednek a háttérben folyó munkafolyamatok különböző fázisaiba – ezeknek szintén a BMC ad majd otthont. Ahogyan az Évadnyitó koncertjükre, minden hallgatni vágyót ide is sok szeretettel várnak.