ICMA 2018

Kihirdették a International Classical Music Awards (ICMA) 2018-as díjazottjait. A rangos nemzetközi díj zsűrijének tagja Retkes Attila, a Gramofon folyóirat főszerkesztője. Alábbiakban a zsűri bejelentését közöljük. 

Az International Classical Music Awards 2018-ban is olyan zenészeket és szervezeteket jelölt a díjra, melyek kiemelkedő eredményeket értek el. A független és nemzetközi zsűri 357 jelölt hang- és videófelvétel közül választotta ki a díjazottakat.

Remy Franck, a zsűri elnöke így nyilatkozott: „Az ICMA nyolcéves fennállása alatt a zenei kiválóságok éves ünnepévé vált, és egy széles körben elismert mércévé lett. Ennek az elismertségnek oka, hogy a zsűri munkáját nem befolyásolja semmiféle lobbitevékenység a győztesek kiválasztása során. A szavazás kezdetekor ismét egy rendkívül erős jelöltlistából kellett választanunk, egyetlen célunk pedig az volt, hogy a legjobbak közül is a legjobbakat válasszuk ki. A zsűri minden évben a legmagasabb nívót kívánja meghatározni, így a 2018-ban díjazott zenészek is a világ élénken virágzó zenei közegének ékkövei.”

Herbert von Karajan kedvenc baritonénekese, José van Dam kapott életmű díjat, Manfred Honeck, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lett az Év Művésze díj nyertese. Az Év Fiatal Művésze díjat a luxemburgi-ausztriai hangszeres művész, Christoph Sietzen kapta. Mivel április 6-án, Katowicében a Lengyel Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekara ad otthont a díjátadó ünnepségnek és a gálakoncertnek az ICMA zsűrije különleges figyelmet fordított a lengyel zenei életre és a Kiváló Fiatal Lengyel Művész díjat is kiosztott – a zongorista Szymon Nehringnek.

Az Év Kiadója díjat az Alpha kapta, a díjazottak közt van még a Luslawicei Krysztof Penderecki Központ, a Lengyel Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint a Melodiya az Orosz Szimfonikus Zene Antológiája elkészítéséért.

A hang- és videófelvételek díjazottjai közt találjuk a Capella de Ministrers-t, Stefan Temminghet, Philippe Jarousskyt, Véronique Gens-t, Lukasz Borowiczot,Krystian Zimerman, Quartetto di Cremona, Sol Gabetttát, Cornelius Meistert, Alexander Liebreichot, Hannu Lintut, Herbert Blomstedtet és Markus Poschnert.