Ifjú hegedűművészek a Bartók Emlékházban

A Zeneakadémián javában zajlik a Bartók Világverseny és Fesztivál, melynek résztvevőit és a zsűri tagjait látták vendégül Bartók Csalán utcai házában.

Gramofon.hu

Idén első alkalommal rendezik meg a nemzetközi versenyt, amelynek keretében most fiatal hegedűművészek mérik össze tudásukat. A versenyt más tudományos konferencia kulturális programok is kísérik, így a döntők előtti próbanapon a verseny zsűrije, valamint a versenyzők is ellátogathattak a Budapest Bartók életében fontos szerepet betöltött helyszíneire.

(Fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán)

Bartók Béla magyarországi jogutódja, Vásárhelyi Gábor fogadta az érdeklődőket, köztük a zsűri elnökét, Salvatore Accardót és Vigh Andreát, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát. Bemutatta az emlékházat, mesélt a felújítás előtti állapotokról és a természetesen magáról Bartókról is. A koncertterem kialakításáról úgy fogalmazott, fontos volt számukra, hogy „élő legyen a ház”, mely elgondolásnak ezen a napon is eleget tettek: Kocsis Krisztián adott rövid koncertet, Bartók-műveket műsorra tűzve (a Kossuth-gyászindulót, a Két román táncból az elsőt és a Román népi táncokat játszotta). A különleges alkalomból megszólaltatta a Bartók dolgozószobájában álló zongorát, melyet a zeneszerző komponáláshoz használt: a több mint száz éves hangszeren az Allegro barbaro hangzott el.

Kocsis Krisztián az Allegro barbarót játssza Bartók zongoráján (fotó: Zeneakadémia / Tuba Zoltán)

A szeptember 14-én kamarazenekari, majd 16-án nagyzenekari döntővel folytatódó verseny magyar szempontból már most sikeresnek mondható, hiszen a hét döntős közt két fiatal magyar tehetség, Langer Ágnes és Homoki Gábor is helyet kapott.