Indul az NFZ Zenekari Akadémiája

A Nemzeti Filharmonikusok fontos feladatának tekinti a magyarországi zenekari zenészképzés ügyét, ezért ez év decemberére a Nemzeti Filharmonikus Zenekar meghirdeti Zenekari Akadémiáját (NFZA).

Az NFZA célja a kodályi jelmondat („Legyen a zene mindenkié!”) megvalósítása, ezért a képzést a KodáIy-év  záróhangversenyéhez kapcsolódva 2017. december 11. és 17. között rendezik meg Hamar Zsolt zeneigazgató vezetésével. A projekthét tematikája Kodály Zoltán zenekari műveire fókuszál: az akadémia résztvevői a Két ének, a Fölszállott a páva (változatok egy magyar népdalra) és a Budavári Te Deum révén mélyedhetnek el a zenekari játék rejtelmeiben. A projekthétre meghívást kapott az összes magyarországi akkreditált zenei felsőoktatási intézmény, ennek köszönhetően érkeznek hallgatók Budapestről, Győrből, Szegedről, Miskolcról, Pécsről és Debrecenből. Fontos leszögezni, hogy az NFZA nem a hazai felsőoktatási rendszerben zajló hasonló irányú képzési formákkal kíván konkurálni, hanem azokat kiegészítve, azok eredményeire építve kíván modern, világszínvonalú képzést nyújtani, szolgálva ilyen módon a magyar zenekultúra ügyét, jelenét és jövőjét.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar (fotó: Wágner Csapó József)

Az NFZA által kínált képzési forma lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezető művészeinek mentoráltjaiként egyéni képzésben részesüljenek, majd az intenzív közös munka eredményeképpen a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén aktív résztvevőként működhessenek közre. Emellett további fontos eleme a képzésnek, hogy a hallgatók állandó karmesteri jelenlét mellett kiscsoportos zenekari munkában is részt vesznek, kamarazenei oktatásban részesülnek, meghallgathatják Sebő Ferenc és Dalos Anna előadásait, a Fonó Zenekar segítségével pedig a népzenével is behatóbban ismerkedhetnek. 

A képzés fontos feladatának tekinti a hallgatók szakmai fejlődésének tervezését és nyomon követését, ezért a képzésnek eleme a próbajátékokra való felkészítés és az állandó önellenőrzés is. Az első projekthét végén, december 18-án egy közös értékeléssel foglalják össze a képzés során szerzett tapasztalatokat.

A projekt Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Ferencsik János és Simon Albert szellemi örökségének gondozását is szolgálja, de a Nemzeti Filharmonikusok nemrég elhunyt főzeneigazgatójának, Kocsis Zoltán munkásságának szintúgy emléket állít. Mindez kiegészül Hamar Zsoltnak, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójának zenekarvezetői tapasztalataival, melyet a zenekari zenészképzés területén gyűjtött a világ fontos zenei központjaiban (Zürichben, Berlinben, Wiesbadenben, Miamiban, Floridában).

„A Nemzeti Filharmonikusok megtiszteltetésnek veszi, ha zenekari zenészképző programjával hozzájárulhat a magyar kultúra további fejlődéséhez, annak megerősítéséhez, és hosszútávon a világban való elismertségének elősegítéséhez” – vallja Hamar Zsolt.