A jazzért mindig érdemes! - IV. Érdi Jazz Fesztivál

Érd negyedik alkalommal megrendezendő jazzfeszitválja szeptember 4-én indul a Művelődési Házban, majd fedett és szabadtéri helyszíneken folytatódik Hajdu Klára, Fekete-Kovács Kornél, Kiss Attila, Tzumo, Zolbert, valamint a Balázs Elemér Group és más sztárvendégek produkcióival.

A fesztivál szeptember 4-én, kedden indul, idén is a Jazz és irodalom programmal, két egymástól ihletet merítő művészeti ág kapcsolatának kiaknázásával. Két kiemelkedően népszerű művész találkozik a Szepes Gyula Művelődési Központban: a fesztivál visszatérő vendégének számító Liszt Ferenc-díjas gitárművész, László Attila és a József Attila-díjas író, költő Grecsó Krisztián, akik prózában és zenében is rögtönözni fognak.

Csütörtökön folytatódik az élőzene, a Czirják Trió kamarajazzét élvezhetjük az érdi zenei könyvtárban. Czirják Csaba gitáros a Berklee-n tanult, majd tanulmányai befejeztével hazatért. Játéka egészen egyéni, sokféle hatás eredményeként alakult ki különleges jellegzetessége. Kimagasló technikai tudásával szövi finom harmóniáit saját szerzeményeiben. Társaival, a keresett bőgőssel, Bögöthy Ádámmal és Czirják Tamás dobossal a közeljövőben lemezen megjelenő eredeti számaikat és jazz standardeket szólaltnak meg.

Szeptember 7-től egész hétvégére Érd központjában üti fel tanyáját a fesztivál. A Magyar Földrajzi Múzeum kertjében álló, gyönyörűen felújított, fedett kocsiszín a fesztivál új otthona. A bejáratot, ami közvetlenül a Főtér mellett helyezkedik el, visszatérő vendégeink a tavalyi koncerthelyszínnél találják meg.

Pénteken a Hajdu Klára Quartet hallhatjuk, sztárvendégük a Liszt-díjas Fekete-Kovács Kornél trombitaművész. Ezen az estén a Chet Bakernek ajánlott a közös lemezükön, valamint Hajdu Klára és a zongorista Oláh Krisztián romantikus duettalbumán szereplő dalokat is előadnak majd. A ritmusszekcióban Hoff Marcell dobos – aki már saját zenekarával is szerepelt nálunk – és Soós Márton bőgős játszik.

Szeptember 8-án, szombaton a kertben Kiss Attila kvartettje zenél, vendégük a szaxofonos Zolbert, a smooth jazz magyarországi úttörője. Biztosak lehetünk benne, hogy igazán szívet melengető dallamokat és akár még a Jazzy Rádióból ismert slágereket is fogunk hallani. A billentyűknél a fantasztiku, groove-os játékáról híres Tzumo foglal helyet, őt Szőke Péter gitáron és Tiba Sándor dobon erősítik.

Szeptember 9-én vasárnap gálakoncertnek is felfogható zárókoncertet rendeznek, hazánk egyik legkedveltebb jazz-zenekarával, a Balázs Elemér Grouppal. Az BEG zenéje ritmusos, sokszínű, dallamos, minden generáció számára élvezetes és érthető jazz. Legfrissebb lemezükről is hallhatunk új számokat, de természetesen a nagy sikerű The New BEGinning albumról is. Balázs Elemér dobol, Balázs József zongorázik, a két énekes Kiss Flóra és Szakonyi Milán, gitáron Komjáti Áron, bőgőn Lakatos Pecek Krisztián, Czibere József pedig ütőhangszereken közreműködik.

Vasárnap 17.30-kor egy egyetemista fiatalokból összeállított zenekar is bemutatkozhat Érden. A zenekar tagjai mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetséges hallgatói: Varga Tivadar zongorista idén végzett mester szakon, Oláh Kálmán, Jr. szaxofonos, aki a második szemeszterét kezdi, az ugyancsak friss diplomás Csík Dániel basszusgitáros és Márkosi András dobos, aki idén kezdi második évét.

A fesztivál hagyományainak megfelelően idén is minden előadás ingyenes.