ha Gramofon - klasszikus és jazz zene

Jazz a Távol-Keletről

A koreai szaxofonos Sungjae Son 2010 óta dolgozik azon a vonalon, amit a Near East Quartet című album képvisel, de komolyabb ismertségre eddig csak az anyaországban lelt. A projekt magja a koreai autentikus zene és a kortárs jazz fúziója, melyet Sungjae a kezdetektől gitáros társával, Suwuk Chung-gal művel és Koreában kifejezett népszerűségnek örvend. A NEQ személyzete Sungjae és Suwuk mellett a pansori stílusra specializálódott énekesnővel, Yulhee Kim-mel, illetve a szupermuzikális dobossal, Soojin Suh-val egészül ki.

Pázmándi Gergely

A lemez egészén végigvonul egy lírai, meditatív hangvétel, mely a standard jazz szerelmeseinek első nekifutásra szokatlan lehet az anyag lassú átlagtempója és a hagyományos értelemben vett szólók hiánya végett. Sungjae többnyire tenorszaxofonon, némely számban pedig basszusklarinéton játszik. Suwuk gitárjátéka sem a hagyományos módon kísér. Mindkét hangszer nagy teret kap a lemezen hangszerelési és studiótechnikai szempontból is. Az akkordikus kíséret helyett egy, vagy kéthangos, a térben sokáig úszó, soundscape-szerű aláfestést hallhatunk, melyet a gitár és a szaxofon (vagy basszusklarinét) együttesen képez. Az arranzsált részek ritkák az albumon, de az első és az utolsó számban található kvázi téma rokonsága keretbe foglalja a lemez anyagát.

Yuhlee koreai népi éneklése tökéletes otthonossággal mozog az aláfestő kíséret felett. Prozódiája és frazírozása olykor improvizatív jelleget kölcsönöz az autentikus daloknak is,

Soojin Suh dobos jó ízléssel helyezi el magát a finoman hullámzó közegbe, nem okoz neki problémát a szabad és kötött tempók váltakozása, dobolása pontosan annyi helyet foglal el a hangspektrumból, amennyi illik a körülette folyó történésekhez.

A lemez kéttételes zárószáma a legelőremutatóbb a korongon. A Jinyang második részében enyhén torzított gitárt és félreérthetetlen ECM jazzdobolást hallhatunk.

A Near East Quartet egy igazi csemege és terápia azoknak a jazzkedvelőknek, akik nyitottak a dzsessz és az autentikus népzenék házasításának irányában.

Cím: Sungjae Son: Near East Quartet

Kiadó: ECM – Hangvető

Katalógusszám: 2568