Kamara.hu - varázslat és mese

A világ legkiemelkedőbb kamarazenészei lépnek fel a zeneirodalom kedvelt darabjaival a kamara.hu fesztiválon. A november 16-19. között harmadik alkalommal rendezik meg a koncertsorozatot, melynek alapítója a Simon Izabella-Várjon Dénes zongoraművész-házaspár.

A különleges fesztivál programja hagyományosan egy jelentős irodalmi mű köré épül, idén Thomas Mann Varázshegy című regénye ihlette a repertoárt. Bármilyen mélyre ásunk ugyanis Mann művének elemzésekor, újra és újra találkozni fogunk a zenével – a hangversenyek hallgatása a Varázshegy eddig ismeretlen rétegeit tárja fel.

Az idei koncertek műsorait a varázshegy mint szó kovácsolja egységekbe: a varázs, a mese, a fantázia, a balladaiság, az elbeszélés az, ami összeköti egy-egy program műveit. Minden hangverseny egy történet, melyben kontrasztok vannak ugyan, de e kontrasztok szerves részét képezik az egésznek. Így kerülhet Ligeti Brahms és Schubert közé, Schönberg Mahler mellé, egy francia, egy lengyel, egy morva és egy osztrák egymás után, és még folytathatnánk a különleges összeállítások sorát. Vannak szorosan összeköthető szerzők, mint Bach és Busoni, vagy Brahms és Schumann, és általánosságban elmondható, hogy a szünetek előtti és utáni részek mindig egy-egy összefüggő blokkot alkotnak. Találkozunk meseszerű lényekkel, mint a szerelmes költő, a szellem, a vándorlegény, a rémkirály, vagy épp a halál és a lányka, műfajilag pedig a szabad fantáziától a szigorú szerkesztésű fúgáig sok mindennel. Csupa olyan komponista neve sorakozik a műsoron, akik a Varázshegyhez hasonló komplex, teljesen soha meg nem ismerhető műveket alkottak.

A felnőttmesék mellett a két művészeti vezető idén is készül egy gyermekeknek szóló produkcióval is: a legkisebbek a Hamucsellócska című zenés mese által ismerkedhetnek a klasszikus zenével. Folytatódik a szintén hagyományosnak tekinthető, irodalomról és zenéről szóló beszélgetés is: a vendég ezúttal Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta és meseíró, a Varázshegy irodalmi délutánján pedig Radovan Vlatković kürtművész is közreműködik majd.

Simon Izabella és Várjon Dénes, a kamara.hu művészeti vezetői, nemzetközi hírű zongoraművészek világszerte ünnepelt művészbarátaikkal együtt kalauzolják hallgatóságukat a kamarazene szerteágazó és gazdag univerzumában.