Két album - egy sorozat

Világhírű kamarazenekar kidolgozott, a még ismert darabokban is felfedezést kínáló játéka, valamint Kocsis Zoltán életművének etalon értékű felvételei. A Hungaroton The Masters Collection sorozatának két válogatásáról írtak kritikusaink, Fittler Katalin és Lehotka Ildikó. 

Fittler Katalin 

A „The Masters Collection” sorozat albumának három korongja negyedfél órányi hallgatnivalót kínál, azonban többről van szó! Hollós Máté remek válogatása jellemző hangképalbumát adja az 1969 körül állandósult tagsággal rendelkező, méltán világhírű kamarazenekarnak: az első korongon barokk művek szerepelnek (ma már furcsán hangzik, de nekik köszönhetően honosodott meg a hangversenytermekben a barokk zenekari muzsika), a másodikon az állandó repertoárjuk gerincét képező Mozart-muzsika (Haydn-szimfóniával bővítve), a harmadikon pedig hangfelvétel-készletük értékálló interpretációi további stílusok remekműveiből.

 

 

A javarészt ’80-as években rögzített felvételek hangzásképe kordokumentum, az előadást illetően azonban figyelmünk óhatatlanul is azzal a sajátossággal szembesül, amely meghatározója volt „Liszték” játékának: a magától értődő perfekcióra törekvés. Túl azon, hogy egy iskola neveltjei, akik „egyfelé gondolkodnak”, mindenkor úgy muzsikáltak, hogy a teljes intenzitású jelenléttel odaadó figyelmet váltsanak ki a hallgatóságból is. 

Sándor Frigyes művészi és pedagógiai munkásságának megkoronázását jelentik. Interpretációjuk fedezetét nem csökkentik későbbi évtizedek ízlésváltozásai, hiszen kidolgozott előadásuknak köszönhetően még az ismert darabokban is talál felfedeznivalót mindenkori hallgatójuk. 

Kiadó: Hungaroton 

Katalógusszám: HCD 32837-39

 

 

Lehotka Ildikó 

Válogatáslemezt szerkeszteni kihívás, különösen egy olyan nagy formátumú zenész felvételeiből, mint három éve elhunyt Kocsis Zoltán. A zongoraművész-karmester-zeneszerző-hangszerelő életműve olyan hatalmas, hogy azt szinte lehetetlen három albumon bemutatni. A lemezeken Bartók, Kodály, Debussy, Haydn, Mozart Kurtág, John Cage darabjaiból kapunk válogatást, illetve Schubert Pisztráng-ötösének variációs tételét halljuk. Hét Bartók-művet tartalmaz a kiadvány. Talán nem véletlenül, hiszen Kocsist tartják a legjobb Bartók-interpretátornak, sőt Bartók szellemi örökösének is nevezik. A befejezetlenül maradt BÚS-sorozat megjelent lemezei díjakat kaptak, Kocsis az NFZ élén minden szeptemberben, Bartók halálának évfordulóján koncertet adott. Műfaji szempontból szintén változatos a darabok sorozata: többek között szonáta, trió, zongoraötös és zongoraverseny is megszólal a lemezen, emellett a közreműködők névsora ugyancsak impozáns. Lehetetlen kiválasztani a legjobban tolmácsolt darabot, hiszen mindegyiket etalonnak tarthatjuk. Kocsis művészi teljesítményét nem lehet megfelelően méltatni, de minden nap emlékezni kell rá, pótolhatatlan zenészt vesztettünk el.

Kiadó: Hungaroton

Katalógusszám: HCD 32840–42