Kilépés a fénybe

A Budafoki Dohnányi Zenekar a február 5-i, a Pesti Vigadóban rendezett hangversenyét a hosszas betegség után tavaly, fiatalon elhunyt, rendkívül tehetséges zeneszerző, Tallér Zsófia emlékének szenteli. 

Tallér Zsófia a Kilépés a fénybe című oratóriumát az Egyiptomi Halottaskönyv szövegeire írta. A mű a Debreceni Bartók Kórusversenyen debütált 2014-ben Szabó Sipos Máté vezényletével, Budapesten most csendül fel majd először.  A mű címe óegyiptomiul: Pert Em Heru, magyarul: Kilépés a fénybe. Ennek a rendkívül érdekes anyagnak már az indulása is oly erőteljes, hogy szinte „belepasszíroz” a székbe. A szerzőnek sikerült teljes mértékben megragadnia a téma grandiozitását és misztikumát. Tulajdonképpen egy egyiptomi halotti szertartást követhetünk. Fontos üzenete lehet számunkra az európaiságtól szintén távol álló attitűd, a halállal való egyfajta megbékélés: a halál, mint kilépés a fénybe. A mű kihívás mind a kórus, mind a szólisták számára, de ha összeáll, megszólal teljes valójában – amire minden esély megvan a BDZ koncertjén -, rendkívül hatásos a hangzás. 

 

(Tallér Zsófia)

„Amikor először meghallgattam Zsófi szerzeményét, akkor azt éreztem, hogy pont ilyen művek kellenek a BDZ-be, ilyeneket kell játszani és megmutatni a világnak.” – nyilatkozta fiatal pályatársáról és szerzeményéről Gyöngyösi Levente, a Budafoki Dohnányi Zenekar rezidens zeneszerzője. Levente BDZ-beli izgalmas feladatai közé tartozik, hogy minden évben pásztázza és begyűjtse a hazai „friss” kortárs szerzeményeket, meghallgassa, elemezze azokat és néhányat előadásra javasoljon a zenekar számára. Így találkozott Tallér Zsófia szerzeményével is.

„Tallér Zsófia Petrovics Emil tanítvány volt, és ez érződik is zenéjén; magasan képzett, remek zeneszerző volt. Zsófi kimondottan sok alkalmazott zenét - filmzenét, kísérőzenét - írt, de természetesen folyamatosan művelte a kortárs zenét is. Tanított a Filmművészeti Egyetemen és a Zeneakadémián. A tavalyi BDZ-kortárs válogatásra beküldött műve annyira megragadott, hogy amint meghallgattam, rögtön fel is hívtam, lelkesen gratuláltam neki. Nagyon örült! Fogalmam sem volt róla, hogy beteg… Két hónap múlva már nem volt az élők sorában… Halálával tragikusan nagy veszteség érte a magyar zeneszerző társadalmat. Hollerung Gáborral közösen úgy gondoltuk, emlékkoncerttel tisztelgünk előtte.”

Tallér Zsófia a Kilépés a fénybe című oratóriumát halottak napjára, szülei emlékére írta, a kottán is szerepel, hogy nekik dedikálja. A sors fanyar fintora, hogy Budapesten először úgy hangzik el a mű, hogy maga a szerző nincs már közöttünk, „kilépett a fénybe”….

A februári hangverseny első felében is „a fényben járunk”. Mozart, akit Wagner csak így aposztrofált: Der Licht- und Liebesgenius (a fény és a szeretet zsenije) Jupiter szimfóniája a zenetörténetben a lehetetlen egyfajta birtokba vétele. Csupa pompa, tobzódás, magával ragadó zenei szerkesztés jellemzi ezt a művet, melynek végén a szerző még egy lehengerlő fúgával is megajándékozza a hallgatóságot. 

A magasztos és nagyívű koncert fényét a kiváló szólisták - Fodor Beatrix, Meláth Andrea, Megyesi Zoltán és Gábor Géza -  is emelik. Dirigense Hollerung Gábor. Méltó megemlékezés ez a hangverseny a rendkívül tehetséges, fiatalon elhunyt zeneszerzőre.

Bővebb információ és jegyvásárlás: www.bdz.hu